Baton Snickers firmy Mars – Opinia
Baton o nazwie Snickers jest produkowany przez firmę Mars. Jest to jeden z czołowych słodyczy tego typu, wybieranych przez konsumentów. Jego wygląd jest atrakcyjny, dużo karmelu, czekolady oraz orzechów ziemnych.
Całość jest bardzo słodka i opakowana w estetyczne foliowe zamknięcie. Batony można kupić w różnej wadze – przykładowo jedno pak i dwu pak.
Warto sprawdzić składniki batonu Snickers: Nugatowe nadzienie (16%) z prażonymi orzeszkami ziemnymi (22%) oblane karmelem (27%) i mleczną czekoladą (35%) – na pierwszym miejscu cukier (czyli jest go tam najwięcej), syrop glukozowy, orzeszki ziemne, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, tłuszcz palmowy, laktoza, serwatka w proszku z mleka, tłuszcz mleczny, sól, emulgator w postaci lecytyny sojowej, białko jaja w proszku, zhydrolizowane białko mleka, naturalny ekstrakt z wanilii. Skład batona jak widać nie jest zły – po za tym że jest w nim bardzo dużo cukru.
Wartość odżywcza Snickers w 100 gramach to: wartość energetyczna 485 kcal, tłuszcz 23 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,1 g, węglowodany 60,2 g, w tym cukry 50,8 g, białko 8,6 g, sól 0,6 g. Jak widać cukry i tłuszcze nasycone stoją na bardzo wysokim progu co nie jest dobre.
W smaku jest on bardzo dobry, wizualnie także przyjemnie wygląda. Jest to bez wątpienia przysmak dla wielu osób. Składkowo nie ma w nim bardzo złych elementów, przez co można Snickersa polecić do wypróbowania. Baton jest słodki przez co można go potraktować jako bombę energetyczną w przypadku dużego wysiłku na dodanie sobie energii.
Całość jest ładnie skomponowana i warta polecenia. Cenowo także baton nie wychodzi bardzo drogo – trzyma on średnią cenę w produktach podobnej jakości. Jedne z najbardziej znanych produktów tego typu są także produkowane przez firmę Mars. Ogólnie baton Snickers to dość dobry produkt warty sprawdzenia.
Po za samą nadmierną ilością cukru nie mamy do niego większych zastrzeżeń. Warto dodać że batona raczej nie powinno się spożywać za często, aby nie przytyć. Zapraszamy do przeczytania kolejnych tematów.