Chipsy Wiejskie Ziemniaczki o smaku koperku – Opinia i Test

Wiejskie ziemniaczkiChipsy Wiejskie Ziemniaczki o smaku Koperku – to produkt firmy The Lorenz Bahlsen Snack-World, czyli niemieckiego przedsiębiorstwa spożywczego.
Opakowanie chipsów mieści w sobie 130 gram produktu – Wiejskie ziemniaczki występują w kilku wariantach smakowych.

Na opakowaniu chipsów znajdziemy liczne tekstowe odniesienia do naturalności i tradycji – co naszym zdaniem jest swoistym żartem producenta, biorąc pod uwagę skład – jaki wcale nie może odnosić się do tradycji ani naturalności samej w sobie.

Na opakowaniu można przeczytać takie hasła jak:

„Wszystkie zalety polskiej wsi w nowych chipsach”, „Wiejskie ziemniaczki to jedne z nielicznych przepisów bazujących na polskich ziemniakach, wykorzystujących smaki tradycyjnej polskiej kuchni”, „Wiejskie ziemniaczki to smak zwykłej prostej wsi. To wysoka jakość starannie wybranych i dobrze przygotowanych naturalnych składników”, „Spróbuj i doceń zalety wiejskich ziemniaczków”.

Na początku warto przyjrzeć się składowi chipsów ziemniaczanych o smaku koperku:

Ziemniaki, olej palmowy, preparat aromatyzujący o smaku koperku (serwatka w proszku z mleka, sól, cukier, cebula w proszku, wzmacniacze smaku: Glutaminian monosodowy, guanylan disodowy; aromat, koperek, jogurt w proszku, ekstrakt drożdżowy w proszku), sól.

W powyższym składzie należy wziąć pod uwagę kilka elementów:

Preparat aromatyzujący o smaku koperku – już jego nazwa nie jest przyjemna. Lepiej gdyby były one po prostu posypane przedziwnym naturalnym koperkiem a nie smak był uzyskiwany za pomocą tak zwanego preparatu.

Glutaminian monosodowy – czyli inaczej zwany jako glutaminian sodu lub E621 oraz MSG. Jest to substancja wzmacniająca smak (posiada ona własny wyczuwalny posmak). Lekarze twierdzą, że jej spożywanie możne wywoływać alergię i objawy uczuleniowe (pieczenie warg, podrażnienia spojówek). Często jest kojarzony także z objawami takimi jak pieczenie okolicy karku, mdłościami, uczuciem ucisku w klatce piersiowej, nadmiernego pocenia się, zawrotami głowy, bólami migrenowymi, alergią, astmą i osłabieniami – objawy mogą te występować subiektywnie gdyż nie zostały potwierdzone.

Badania z Północnej Karoliny wykazały jednak, że osoby jakie często spożywają żywność z tym dodatkiem znacznie częściej wpadają w otyłość niż pozostałe osoby. University of North Carolina wskazuje – że zwiększa się 3-krotnie ryzyko otyłości i nadwagi spożywając jedzenie z tym dodatkiem. Według innych badań z warszawskiego AWF określono, że może mieć zły wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Badania w Japonii natomiast wskazały że E621 może uszkadzać siatkówkę i doprowadzać do zaburzeń hormonalnych.

Guanylan disodowy – czyli inaczej E627 – jest nawet do 20-krotnie mocniejszy od glutaminianu sodu do wzmacniania walorów smakowych i zapachowych. Może powodować bóle głowy oraz zaparcia. Niewskazana dla astmatyków i osób z podagrą. Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowymi oraz uczulone na aspirynę. Podobno jest niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci.

Należy pamiętać, że nie a miarodajnych badań na temat szkodliwości tych elementów – koncernom jakie je stosują nie zależy na wnikliwych badaniach a tym bardziej na niekorzystnych ich wynikach. Naszym zdaniem należy unikać produktów jakie mają te elementy w składzie. bez znaczenia co o nich się nie mówi i pisze.

Wartości odżywcze w 100 gramach produktu:

  • Energia – 2306 kJ czyli 554 kcal
  • Tłuszcz – 37 gram w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17 gram
  • Węglowodany – 48 gram w tym cukry 2 gram
  • Błonnik – 3,2 gram
  • Białko – 5,6 gran
  • Sól – 1,8 gram

Referencyjna wartość kalorii dla dorosłego na dzień to około 2000 kcl – czyli stanowią one ponad ¼. Producent określa paczkę jako 4-5 porcji po 30 gram – ale wiemy jak to jest z chipsami, paczka to z reguły jedna porcja.

Cena chipsów jest naszym zdaniem bardzo wysoka – są średnio 2x droższe niż inne w tym gabarycie wagowym. Średnia cena paczki to około 4 zł za jedynie 130 gram.

Co do smaku – przypominają w pierwszym kontakcie smak koperkowy, po zjedzeniu kilku, ujawnia się w nim nie do końca taki sam posmak. Są średnio tłuste co można wyczuć zarówno na palcach jak i podczas jedzenia – tłuszcz to aż 37 gram na 100 gram produktu. Smak byśmy ocenili jako mocno przeciętny, mało zachęcający jak dla nas, tym bardziej znając skład.

Podsumowując Chipsy Wiejskie Ziemniaczki o smaku koperkowym naszym subiektywnym zdaniem nie są produktem wartym uwagi, zarówno z racji na cenę oraz przede wszystkim skład jaki słabo się ma do głoszonych haseł reklamowych na opakowaniu. Naszym zdaniem jest to produkt który sobie na pewno odpuścimy i już nie nabędziemy go w przyszłości do konsumpcji. Jednakże jest to nasze zdanie – warto także wyrobić sobie własne. Zapraszamy do kolejnych artykułów w serwisie.

Bibliografia: serwisy – poradnikzdrowie, portal.abczdrowie , kuchnia.wp , vitalia, niam, wikipedia, zdrowyszop, pfpz, mozgi, odzywianie.info i inne.

2 komentarze

  1. Tadeusz Rużyński

    Cena takich produktów jest powalająca, ani to zdrowe ani specjalnie dobre a cena zbija z nóg. Myślę że zdecydowanie warto sobie coś takiego odpuścić. To powinno kosztować max 1 zł a nie tyle. Są chipsy takie z warzyw i znacznie lepiej malują ale niestety tam cwaniaccy producenci mają jeszcze większe ceny. Dlatego najbardziej opłaca się kupić suszarkę do warzyw i owoców i robić chipsy zdrowe oraz pyszne samodzielnie.

  2. Joanna

    Samemu się dziwię, że są tak drogie a nadal w sprzedaży. Widać jednak znajdują klientów do ich spożywania bo inaczej by nie sprzedawali. Mogą smakować jednym, nie muszą wszystkim bo każdy ma swoje gusta. Dla mnie nie są warte kupna, no chyba że w ostateczności. A chipsy jadam dość często jako przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.