Chocco czekolada mleczna z pszenicą preparowaną z Biedronki – opinia
Chocco to produkt dostępny tylko w marketach Biedronka. Jest to mała czekolada mleczna z dodatkiem pszenicy preparowanej. Połączenie wydaje się interesujące, aczkolwiek wielu osobom może nie odpowiadać ten smak.
Czekoladka jest 50 gramowa – czyli dość mała porcja w rzeczywistości wychodząca dość drogo, a nawet bardzo drogo. Składniki Chocco są całkiem niezłe i nie budzą kontrowersji.
Pszenica preparowana jest ułożona głównie na spodzie produktu a nie jak na zdjęciach w środku czekolady. Czekolada w smaku jest bardzo słodka, co wynika z ułożenia składników. Całość opakowana w estetyczne plastikowe opakowanie przypominające batona.
Składniki czekoladki mlecznje Chocco z Biedronki: Cukier (niestety na pierwszym miejscu więc jest go najwięcej), mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy, pszenica preparowana 13%, miazga kakaowa, śmietanka w proszku, serwatka w proszku z mleka, emulgator w postaci lecytyny z soi, E476 oraz ekstrakt z wanilii. Masa kakaowa minimum 30%. Produkt standardowo może zawierać śladowe ilości orzechów. Jak widać skład produktu nie jest zły.
Warto także wspomnieć o wartości energetycznej Chocco w 100 gramach produktu: wartość energetyczna 510 kcl, białko 8,1 g, węglowodany 57 g – w tym cukry 49 g, tłuszcz 27 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17 g, błonnik 3,3 g, sód 0,09 g.
Według norm GDA w 100 gramach jest to: 26% kcal, cukry 54%, tłuszcz 38%, kwasy tłuszczowe nasycone 86 %, sód 2%. – jak widać normy cukrowe i kwasów tłuszczowych są bardzo wysokie – przez co nie jest to produkt dietetyczny.
Produkt smakowo można ocenić jako dobry, względem składu także jest bez zastrzeżeń, natomiast cenowo wychodzi drogo. Zwykłą czekolada mleczna wychodzi taniej mimo że jest znacznie większe niż ten produkt – przebicie cenowe jest około 50%. Cena Chocco jest więc bardzo zawyżona przez market Biedronka. Ogólnie produkt oceniamy jako warty wypróbowania i oceniania go samemu.
Cieszy fakt, że w składzie nie znajdujemy elementów szkodliwych po za samym nadmiarem cukru. Natomiast cenowo nie jest to ekonomiczny produkt względem jakości składowej. Znacznie taniej wychodzi kupienie zwykłej czekolady w podobnej cenie i dwa razy większej. Zapraszamy do przeczytania kolejnych tematów.