Czy mięso może nam zaszkodzić? Lista najzdrowszych mięs

Jakie mięsa zdroweW mięsie znajdują się witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jednak jego nadmierne spożycie może doprowadzić do problemów trawiennych, nadwagi lub otyłości. Obecnie wiele osób rezygnuje z jedzenia produktów zwierzęcych lub decyduje się na znaczne ograniczenie tego składnika w diecie.

A czy mięso może nam zaszkodzić? Zapoznaj się z listą najzdrowszych mięs i sprawdź, jakie rozwiązanie będzie dla Ciebie najlepsze!

Drób

Mięso drobiowe jest chude i stanowi cenne źródło białka oraz witamin z grupy B. Pierś, udko czy filet z kurczaka to produkty, z których możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Jednak to ważne, by kupować mięso ze sprawdzonego źródła, aby było świeże i nie zawierało antybiotyków. Mięso z indyka lub kurczaka możesz spożywać nawet 3 razy w tygodniu. W ten sposób zaspokoisz zapotrzebowanie organizmu na energię, a jednocześnie spożyjesz lekkostrawny posiłek.

Jeśli nie chcesz, żeby mięso drobiowe Ci zaszkodziło, to musisz też odpowiednio je przygotować. Przede wszystkim tego produktu nie wolno jeść na surowo. Przyrządzając posiłek, odetnij skórę i nadmiar tłuszczu. Drób możesz usmażyć, ugotować lub upiec. Tak przygotowane mięso będzie smaczne i soczyste.

Wieprzowina

Choć wieprzowina powszechnie uważana jest za dosyć tłuste mięso, to jednak zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż wołowina i jagnięcina. W tym produkcie znajduje się również stosunkowo niewielka ilość cholesterolu, a najkorzystniejszym wyborem pod tym względem będzie schab i szynka. Odpowiednio przyrządzona wieprzowina to pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, witaminy z grupy B, a także witaminę A i E.

W tym mięsie znajdziesz również sód, potas, żelazo i magnez. Duża wartość energetyczna wieprzowiny sprawia, że nie powinno się jeść tego produktu wieczorem. Najlepiej spożywać ją na obiad maksymalnie dwa razy w tygodniu. Wybierając mięso w sklepie, zwróć uwagę na jego kolor, strukturę i zawartość tłuszczu.

Wołowina

Wołowina to bardzo zdrowe mięso, które możesz też zjeść na surowo. Takie pożywienie stanowi cenne źródło żelaza, dlatego jest szczególnie polecane sportowcom, kobietom podczas menstruacji, a niekiedy również kobietom w ciąży. Wołowina zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, witaminę A, E i D oraz witaminy z grupy B. Ten rodzaj mięsa ma mniej tłuszczu, ale charakteryzuje się niekorzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych.

Wołowina jest również dosyć ciężkostrawna, a jej nadmierne spożycie może powodować problemy trawienne. Specjaliści zalecają, by nie jeść jej częściej niż raz w tygodniu. Wołowina jest zdecydowanie droższa od drobiu czy wieprzowiny. Jeśli chcesz przyrządzić pysznego steka, to możesz poszukać atrakcyjnych ofert cenowych, ponieważ wołowina w promocji będzie kosztować nawet o 30-50% mniej niż wynosi jej regularna cena. Przed zakupem koniecznie sprawdź datę ważności i kolor mięsa.

Mięso spożywane w nadmiarze lub nieodpowiednio przygotowane może Ci zaszkodzić. To jednak nie oznacza, że trzeba całkowicie z niego zrezygnować. Drób, wieprzowina i wołowina to doskonały wybór na obiad. Takie produkty dostarczą Ci wielu niezbędnych składników, których nie znajdziesz w innym pożywieniu. Pamiętaj, by zawsze dobrze sprawdzić mięso przed jego podaniem i unikaj produktów, które mają wyblakły kolor lub nieprzyjemnie pachną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *