Dlaczego warto pić kefir – zdrowie a kefir
Kefir to bardzo potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik diety. Picie go zapewnia gigantyczne korzyści zarówno zdrowotne jak i witalne jakie są odczuwalne niemal natychmiastowo. Można go traktować jako genialny probiotyk, poprawiający florę bakteryjną, jako mocne wspomaganie do odchudzania jak i podczas ćwiczeń.
Kefir jest szczególnie przydatny w każdej codziennej diecie dla organizmu.
Sam kefir jest mlecznym napojem fermentowanym o bardzo wysokich wartościach odżywczych dla organizmu. Już na wstępie trzeba zaznaczyć że Polska jest jednym z największych producentów kefirów wysokiej jakości. Kefir to nic innego jak fermentacja mlekowa oraz alkoholowa która jest prowadzona przez bakterie i drożdże.
To one doprowadzają do jego delikatnie kwaskowatego smaku. Warto wspomnieć, że im kefir jest dojrzalszy tym mniejsze posiada ilości cukru mlecznego czyli laktozy.
Podczas fermentacji niektóre białka mleka się rozpadają co czyni je znacznie bardziej przyswajalnymi dla orgiazmu. Napój ten ma także domieszkę słabego alkoholu w granicach 1 do 2 % powstającą w skutek fermentacji. Sam kefir bardzo mocno reguluje pracę układu trawiennego oraz mocno wspiera trawienie wraz z mobilizacją układu pokarmowego do wydalania niestawionego jedzenia.
Napój ten zawiera żywe kultury bakterii co działa jak naturalny probiotyk bardzo wysokiej jakości. Hamuje on rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej co znacznie poprawia w szybkim czasie zdrowie i samopoczucie. Także ma on działanie zmniejszania produkcji gazów w jelicie oraz zwiększania dobrej flory bakteryjnej.
Wspomaga on także proces regeneracyjny śluzówki jelita oraz ułatwia przyswajanie laktozy i innych składników mineralnych.
Kolejną dobroczynną właściwością kefiru jest znacznie obniżenie cholesterolu we krwi oraz stymulacja systemu immunologicznego. Kefir także znacznie zwiększa siłę układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko różnych infekcji. Także regularne spożywanie możne obniżyć ryzyko zachorowań na nowotwory – pomaga degradacji kancerogennych azotynów.
Również bakterie kefirowe chronią przed zmianami genetycznymi DNA. Bardzo sprzyja on odchudzaniu dzięki przyspieszeniu metabolizmu i procesów trawiennych oraz sam jest dodatkowo mało kaloryczny a mocno odżywczy. Dodatkowo jak było wcześniej wspomniane działaj jak naturalna miotełka jelitowa i jest bardzo lekkostrawny.
Nie pozostaje nic innego jak tylko spożywanie napoju kefirowego jak najczęściej. Ważne aby był on naturalny i bez sztucznych dodatków. Idealnie będzie się on komponował z wieloma różnymi potrawami czy deserami. Warto wplatać kefir do codziennej diety i jak najbardziej urozmaicać jego wykorzystanie w różnych daniach. Zapraszamy do kolejnych tematów.