Jak dobrze odpowietrzyć kaloryfer
Okres grzewczy często pociąga za sobą potrzebę drobnych konserwacji kaloryferów. Bardzo często jest kaloryfery rozkręcone na cały regulator nie grzeją tak jak powinny.
Odznacza się to tym, że kaloryfer jest tylko letni, ciepły do połowy lub coś w nim huczy lub słychać cieknięcie wody.
W takich przypadkach zawsze mamy do czynienia z zapowietrzonym kaloryferem. Zapowietrzenie kaloryfera oznacza to, że w jego środku znajduje się spora ilość powietrza które nie pozwala swobodnie przepływać ciepłej wodzie na całej długości kaloryfera.
Odpowietrzenie kaloryfera jest bardzo proste – będzie nam potrzebna do tego miska na wodę oraz klucz francuski, ewentualnie hydrauliczny lub płaski zwykły.
Jak odpowietrzyć kaloryfer – zaczynamy od zakręcenia na regulacji grzania przepływ wody w kaloryferze (regulator ustawia się na zero – zakręcone grzanie).
Następnie podkładamy miskę lub wiadro pod pierścień który łączy kaloryfer z rurą dopływową – jest to zaraz za pokrętłem regulacji stopnia grzania. Kluczem należy powoli odkręcać pierścień który kończy kaloryfer – na pewno pocieknie trochę wody ale nie należy się tym przejmować.
Będziemy wyraźnie słyszeli uchodzenie ciśnienia powietrza z kaloryfera. Pierścień trzymamy odkręcony do tego czasu aż nie skończy uchodzić powietrze. Gdy stwierdzimy że powietrza z kaloryfera już nie ucieka należy dokładnie ponownie zakręcić pierścień i odkręcić grzanie.
Zaraz po odpowietrzeniu kaloryfera sprawdzamy czy nic nie cieknie w miejscu odpowietrzania. Jeśli tak to dokręcamy mocniej (uwaga aby nic nie robić na siłę). Jeśli wszystko jest w porządku na pewno będzie widać znaczną różnicę w grzaniu kaloryfera po odpowietrzeniu.
Kaloryfery odpowietrza się minimum raz na rok. Powodem tego jest fakt że dostawcy ciepła spuszczają wodę na okresy letnie – zimą woda jest wypompowywana wraz z natłoczonym powietrzem.
Odpowietrzanie kaloryfera zajmuje do 5 minut pracy. Warto zainteresować się kaloryferami które maja automatyczne odpowietrzacze. Zapraszamy do przeczytania pozostałych artykułów.