Jak dobrze rozrobić gładź szpachlową – dobra konsystencja

Jak zrobić gładź szpachlową Gładź to mineralna masa szpachlowa do wyrównania ścian oraz sufitów. Ma także zastosowanie wszędzie tam, gdzie chcemy wyrównać jakieś powierzchnie. Na przykład aby stały się gładkie lub uzupełnić nią nieduże ubytki w powierzchniach.

Gładź szpachlowa to bardzo szeroka grupa produktów, stworzona na bazie różnych samych składników mineralnych a także mineralnych z innymi dodatkami (na przykład włókien szklanych , polimerów itp).

Najbardziej typowa gładź opiera się na gipsie oraz dodatkach kredy, dolomitu a także składników pomocniczych. Najbardziej typowe gładzie to jest gipsowa a następnie wapienna, cementowa oraz polimerowa. Jest to ważne, aby w odpowiednich pomieszczeniach, wykorzystywać taką z dopasowaną odpornością na chłonięcie wilgoci w przyszłości.

Jak prawidłowo rozrobić gładź – tutaj należy sobie zdać sprawę z dwóch czynników. Można rozrobić ją w sposób zgodny z opisem na jej opakowaniu – jako baza podstawowa. Ale czasami przydatne będzie jej zupełnie inna gęstość. Wtedy musimy jej zagęszczenie dopasować do własnej potrzeby. Do ściany, która ma liczna pory (na przykład betonowa) na początku dobrze jest wykorzystać taką mocno rozrzedzoną, aby pokryła w pierwszym kryciu lub finalnym wszystkie porty podłoża (małe otwory).

Przy wykorzystaniu gładzi jako łatacza do dziur w ścianach i sufitach, (nie mogą być to wielkie ubytki) powinno się wykorzystać jej znacznie gęstszą konsystencję, aby była bardziej lita.

Większość produktów tego typu rozrabia się w proporcji 1 kg gładzi na 400 ml chłodnej wody. Czyli 1 do 0,4. Jest to masa szpachlowa o gęstości optymalnej do nakładania na ściany a następnie wygładzania.

Gładź jednak nie zawsze jesteśmy w stanie rozrobić według dokładnych proporcji – z powodu braku miarek. Wtedy należy opierać się na wizualnej ocenie jej gęstości. Najprościej mówiąc optymalna gęstość gładzi szpachlowej powinna przypominać masło w ciepły dzień. Podnosząc ją na szpachelkę nie powinna z niej ściekać a dobrze się jej trzymać. Można także skojarzyć sobie ją z gęstą śmietaną.

Konsystencja optymalnej gładzi powinna mieć konsystencję miej więcej taką samą jak gęsta śmietana 32%. Wtedy jest idealna do nakładania na ściany i sufit. Ma to czysto praktyczne podłoże. Dzięki temu nie będzie ona spływać z powierzchni na jaką ją nakładamy. Także będzie lepiej się trzymała narzędzia którym jest ona nakładana na powierzchnię.

Gęstość masy szpachlowej tego typu, znacznie lepiej się rozprowadza i kryje powierzchnie do wymaganej grubości z reguły 1-3 mm. W przypadku za rzadkiej gładzi, będzie problem z równym i dobrym pokrywaniem powierzchni, którą chcemy wyrównać. Zbyt gęsta będzie natomiast się źle rozprowadzać i powstawać mogą duże nierówności.

Dowolną gładź szpachlową z reguły kładzie się w dwóch warstwach. Wtedy można ocenić, czy pierwsza powinna być rzadsza do załatania otworów, czy gęsta a następnie druga wyrównawcza rzadsza – lub równie gęsta. Wszystko rozrabia się według potrzeb do danego podłoża. Gładź można też kłaść jedną warstwą – jeśli potrafi robić się to stosunkowo równo i dokładnie. Wtedy finalnie będzie się tylko ją szlifować lub zacierać do wyrównania – bez konieczności dodawania warstw.

Gładź szpachlową najlepiej rozrabiać mieszadłem, zamocowanym w wiertarce bez udaru. Jeśli nie posiada się mieszadła można zrobić to ręcznie. Natomiast należy zawsze pamiętać, aby rozmieszać ją na tyle dokładnie, aby nie było w niej widocznych żądnych grudek. Musi być to gładka jednolita masa. Taka będzie zawsze sprawdzała się najlepiej. Zapraszamy do kolejnych artykułów i komentarzy w serwisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.