Jak powinno wyglądać opakowanie spożywcze?
Wydawać by się mogło, że tworzenie opakowania na produkty spożywcze nie jest specjalnie skomplikowanym wyzwaniem. Tymczasem jednak pudełka, do których pakuje się i przechowuje w nich żywność, powinny nie tylko spełniać określone standardy, ale również być wykonane z odpowiednich materiałów, które nie szkodzą przechowywanym produktom. Jak w związku z tym powinny wyglądać opakowania spożywcze?
Opakowania spożywcze – przepisy i standardy
Opakowanie jest rzecz jasna bardzo istotne w kwestii prezentacji towaru na półce. Aby jednak producent mógł je udostępnić klientom, muszą spełniać konkretne wymagania zawarte w przepisach. Najważniejsze zalecenia prawne dotyczą materiału, z którego wykonuje się pudełka na żywność.
Wynika z nich, że zastosowane w produkcji opakowania nie mogą wpłynąć na właściwości artykułów spożywczych, takie jak smak czy zapach. Ponadto opakowania spożywcze nie mogą powodować zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka. Dlatego też decydując się na opakowania z plastiku, należy korzystać z usług zaufanych producentów, którzy przestrzegają odpowiednich norm.
Opakowania spożywcze – jakie powinny być?
Biorąc pod uwagę obowiązujące przepisy prawne, producenci opakowań do produktów spożywczych są zobowiązani informować konsumentów o tym, jaki rodzaj materiału został wykorzystany do produkcji pudełka oraz czy zawarte w nim substancje nie wpływają na skład, zapach i smak zapakowanej żywności.
Informacje te, jak również zalecenia o bezpiecznym stosowaniu, muszą być umieszczone na etykiecie opakowania. Ponadto opakowanie spożywcze powinno być szczelnie zamknięte, aby produkty nie straciły swoich wartości odżywczych. Może także zawierać dodatkowe zabezpieczenie, które uchroni żywność podczas transportu z hurtowni do sklepu.
Plastikowe opakowania spożywcze – wszechstronne i bezpieczne dla żywności
Opakowania spożywcze najczęściej wykonuje się z tworzyw sztucznych, takich jak polipropylen oraz polistyren. Materiały te cechują się elastycznością, lekkością, odpornością na zabrudzenia i uszkodzenia oraz wytrzymałością. Opakowania na żywność z plastiku są także higieniczne, dzięki czemu przechowywane w nich produkty spożywcze nie tracą swoich właściwości smakowych i dłużej zachowują świeżość.
Plastikowe pudełka na artykuły spożywcze są także dostępne w wielu wariantach kształtów i rozmiarów – rynek oferuje m.in. wiaderka z pokrywkami czy uchwytami oraz pudełka okrągłe, owalne i prostokątne. Opakowania spożywcze z plastiku są na tyle różnorodne, że można w nich przechowywać zarówno półprodukty dostarczane do gastronomii czy zakładów przetwórczych, jak i detaliczne produkty (m.in. lody, słodycze, sałatki) czy też karmy i pasze dla zwierząt. Dzięki swoim cechom gwarantują przechowywanie żywności w bezpieczny sposób, bez ryzyka zagrożenia zdrowia lub życia.
Dzisiaj opakowanie spożywcze z tworzywa sztucznego to najczęstszy wybór. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, które powyżej omówiliśmy.