Jak poznać prawdziwy i naturalny miód
Wiele osób kupujących miód zastanawia się czy to jest ten prawdziwy, czy może jednak już sztuczny.
Otóż rozpoznawanie prawdziwego (naturalnego) miodu jest bardzo prostą czynnością. Zanim przejdziemy do zasad jak rozpoznać prawdziwy miód, warto wspomnieć o tym dlaczego ma on cechy rozpoznawcze.
Jak wiadomo produkt ten tworzą pszczoły w plastrach – owady te tworzą go z nektaru kwiatów różnych roślin. Sam nektar często jest wspomagany przez cukier, jaki dają pszczelarze do uli tym pracowitym owadom aby ułatwić produkcję miodu.
Cukier stanowi dodatkowy składnik wiążący nektar kwiatów w miód za pomocą pszczół (ale nie jest on niezbędny) – jest to także dla nich wtedy pokarmem.
To jaki kolor ma miód zależy przede wszystkim od tego z jakiego nektaru jest on produkowany przez pszczoły, kolor miodu nie jest jednak cechą rozpoznawcza naturalności.
Po czym rozpoznać prawdziwy miód – prawdziwy miód rozpoznajemy na bardzo wiele sposobów. Na początku warto wspomnieć że miód może się krystalizować na konsystencję nawet podobną do masła jak i być całkowicie ciekły o ile jest jeszcze całkiem młody.
Krystalizacja w miodzie zawsze następuje i w różnych terminach w zależności od jego składu. Natomiast niemal zawsze powinna następować po upływie już kilku miesięcy (po za akacjowym który krystalizuje dłużej nawet po 2 latach).
Miody sztuczne lub kombinowane także mogą się zsiadać lub być ciekłe ale ten proces będzie wyglądał odmiennie a często wcale nie będzie krystalizacji lub niekompletna. Tutaj warto dodać że miód to podobno jedyny z pokarmów jaki nigdy nie ulega przeterminowaniu.
Oryginalny prawdziwy i naturalny miód można sprawdzać na bazie rozpuszczania. Do szklanki chłodnej wody wlać łyżeczkę miodu – jeśli będzie rozpuszczał się smugami i nierówno to jest on prawdziwy. Natomiast gdy zbyt równo i szybko się rozpuszcza może być on sztuczny.
Kolejny sposób to waga – w litrowym słoiku jego waga powinna zaczynać się od 1,4 kg – pamiętajcie o Tarowaniu. Inną metodą jest to, że miód leje się do szklani z wodą i powinien on osiadać strugą na jej dnie – natomiast nie powinien się z nią za łatwo mieszać.
Miód przelewany łyżeczką powinien tworzyć na jej brzegu wypukły lej – mowa o miodzie lejącym przed jego krystalizacją.
Miód potrafi się robić biały lub kremowy (lub inne kolory) i staje się naprawdę gęsty. W przypadku miodów które nigdy nie krystalizują i się nie zsiadają mamy prawie zawsze do czynienia, albo z całkowicie sztucznym miodem, albo z miodem prawdziwym mieszanym ze sztucznym. Rzadko kiedy zdarza się że całkowicie naturalny miód nie zsiada się po upływie kilku miesięcy.
Należy więc dokładnie obserwować jaki miód wybieramy i z czego jest on zrobiony. Wiele osób posiada miody rozwodnione i nie zsiadające się – to jest sygnał, że z takim miodem jest coś nie tak. Pamiętajmy naturalny miód jest bardzo zdrowy i ma szeroki zakres zastosowań, dlatego warto wybierać tylko ten prawdziwy i naturalny. Dodatkowo warto wybierać miody tylko Polskie a nie z obcych krajów.
Warto pamiętać że lepiej wspierać rodzimych pszczelarzy bo nasze krajowe wyroby są faktycznie jednymi z najlepszych. Zapraszamy do następnych artykułów.
Te dostępne w sklepach to często jest jakiś lepiej z dodatkami bez jego zsiadania. Prawdziwy zawsze z czasem zaczyna krystalizować. Nie jest on taką ciągutką a szybciej się zsiada i staje blokiem. Warto na to także zwracać uwagę aby nie nabyć takiego co jest mocno rozwodniony czy rozcieńczony w czymś innym.
To nie jest prawda.
Babcia zawsze mówiła, ze ich własny miód stal pod łóżkiem całą zimę i się nigdy nie skrystalizował.
Pewnie dlatego, że stał w cieple. A postaw go tam gdzie temperatura spadnie to musi się krystalizować bo bazuje na cukrze. Miód to głównie cukier bo około 80 g jest w nim cukru na 100 gram miodu. Więc nie ma możliwości nie skrystalizować w niższej temperaturze bo jest to fizycznie niemożliwe ani chemicznie. Więc jak nie krystalizuje musi stać w względnym cieple lub być sztucznym i rozwodnionym. Każdy prawdziwy mód krystalizuje – może nie cały ale choć trochę zawsze zacznie krystalizować. Nie musi być 100% ale będzie miał zawsze krystalizacje.
Prawdziwy mód każdy – absolutnie każdy krystalizuje. Jest tylko jedna możliwość, że prawdziwy może nie zsiadać się normalnie. Oczywiście jedne miody w zależności z czego są jedna krystalizują szybciej a inne zdanie wolniej. Ale każdy absolutnie każdy będzie miał warstwę osadu po czasie. Tylko prawdziwy miód może może mieć problemy z krystalizacją gdy został podgrzany (przegrzany) i stracił właściwości. Przegrzany mód jest nic nie warty i jednocześnie zaprzestaje krystalizować. W sklepach co sprzedają specjalnie go podgrzewają – ludzie głupi kupują bezwartościowy miód przegrzany. Bo wolą ciekły co nie będzie się zasiadał.