Jak prawidłowo jeść Awokado – obieranie i jedzenie

Avocado to bardzo zdrowy owoc o mnóstwie walorów zdrowotnych. Nie jest może najtańszy ale na pewno każda osoba może sobie pozwolić na niego od czasu do czasu.

Najlepiej spożywać Awokado wtedy gdy jest mocno dojrzałe – łatwo rozpoznać go po tym, że jest wtedy miękkawe. Obieranie także wtedy jest najłatwiejsze – wystarczy zdjęć skorupę nożem, odchodzi ona samoczynnie bardzo ładnie od powierzchni owocu.

Można także użyć obieraczki do warzyw i owoców i zestrugać skórkę. Bardzo ważne jest to, aby zachować pestkę – jeśli nie zjada się całości warto aby był on przechowywany w lodówce wraz z pestką. Wtedy znacznie dłużej będzie świeży i nadający się do spożycia.

Jak jeść Awokado – to bardzo proste, albo je kroić na plasterki i kłaść na kanapkę – plasterki mogą być bardzo cienkie. A gdy jest już mocno dojrzałe można nabierać je na noża i smarować tak samo jak masłem po chlebie lub innych wypiekach.

Owoc ten warto spożywać gdy da się go już rozsmarować nożem, wtedy ma najwięcej wartości i jest w pełni dojrzały. Nie musi być tylko traktowany jako zastępstwo masła, może być dodatkiem do niego. Idealnie sprawdza się jako podkład pod jaka na twardo oraz świetnie się sprawdza z natką pietruszki.

Osobą jakim nie przypada do gustu jego tłusty posmak, mogą go zmieszać z zwykłym masłem lub innym smarowidłem czy dodatkami. Wtedy jest on bardziej neutralny. Zdecydowanie tą bombę witaminową zjeść co jakiś czas – szczególnie na śniadanie.

Na chlebie jest bardzo dobre na przykład z rzodkiewką, papryką, pomidorem. Super się komponuje prawie ze wszystkim. Fakt, że może smak nie każdej osobie odpowiadać ale większość powinna go polubić.

Co więcej avocado jest bardzo syte, jak się je używa można szybko się nim najeść. Jedna sztuka czasami jest po około 2 zł to wychodzi w podobnej cenie jak masło a jest znacznie bardziej wartościowe.

Jak są w promocji to warto kupić i od razu trzymać w lodówce. Wtedy długo mogę być przechowywane. Nawet ponad tydzień czasu jak już są dobre a jeśli dopiero mają dość do nawet do 2 tygodni. Może używać jak się zrobi z tego krem nawet jako sosu do ziemniaków.

Ja zawsze czekam aż będzie bardzo dojrzałe i miękkie a następnie smaruje je zwykłym noże na kanapki. W lodówce odczekuje ich tam parę na to gdy już stanie się na tyle dobre aby łatwo było można nim smarować. Ale wiadomo że kupuję tylko po promocji bo tak na co dzień jest zdecydowanie za drogie.

Można z niego zrobić też masło, zmieszać je z masłem lub margaryną na chleb i będzie super połączenie. Tylko wtedy nie może za długo poleżeć tak z max 4-5 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *