Jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce
Gdy mamy nadmiar jakiś owoców lub warzyw, które chcemy bezpiecznie przechować na dłużej to warto zrobić samemu lodówkę – przechowalnię balkonową. Bardzo często brakuje miejsca w domu w lodówce a dodatkowo nie wszystkie warzywa i owoce lubią tam przebywać z różnych powodów – do tego potrzebujemy inne rozwiązania.
Lodówka – przechowalnia balkonowa zapewni znacznie lepsze warunki do tworzenia zapasów owoców i warzyw. Będzie w niej znacznie lepszy przepływ powietrza oraz wilgotności niż trzymanie ich w samym domu czy typowych lodówkach. To co będziemy trzymać w lodówce – przechowalni balkonowej będzie znacznie dłużej świeże, bez tak dużej podatności na więdnięcie, pleśnienie oraz gnicie.
To rozwiązanie doskonale sprawdza się na balkonach zarówno zimą w czasie ostrych mrozów jak i latem - podczas dużych upałów.
Lodówkę – przechowalnię balkonową można wykonać na różne sposoby – w tym temacie przedstawimy najprostszy z możliwych, jaki mimo wszystko jest bardzo skuteczny a zarazem szybki do wykonania.
Na początku należy przygotować sobie jakieś kartony – mogę być te jakie wyrzuca się w sklepach. Wystarczy się o nie zapytać w sklepie spożywczym i tam zawsze mamy ich dużą ilość do wyboru. Najlepiej wybrać sobie 2 lub 3 kartony o zmiennej wielkości, tak aby mogły wchodzić jeden w drugi. Kartony te powinny być kompletne, czyli mieć wieka górne i dolne wraz ze ściankami.
Bardzo dobrze jeśli ścianki kartonowe są jak najgrubsze – jest to dodatkowa izolacja termiczna.
Największy karton należy ustawić na spodzie a do niego włożyć karton mniejszy. Dobrze jeśli ścianki boczne mają przestrzeń między sobą z każdej strony – w przestrzeń tą należy włożyć ścinki papierowe lub zrolowane papiery bądź pocięte czy pogniecione gazety.
Najlepiej sprawdzają się niekolorowe a tylko z typowego gazetowego papieru. Można to wypełnić także suchą słomą lub trocinami. Jest to izolacja termiczna zarówno przed mrozami w zimie jak i gorącem w lecie.
Jeśli posiadamy jeszcze jeden mniejszy karton to należy z nim wykonać wszystko na tej samej zasadzie jak poprzednio. Górne wieko mniejszego kartonu (2) dobrze gdy jest przykryte jakimiś grubszymi materiałami lub pokrywą jaka będzie chroniła przed dostaniem się tam deszczu oraz promieni słonecznych jak i samego zimna, pary itp.
Kartony należy zamykać tak, jak typową lodówkę i najlepiej podczas lata nie stawiać ich mimo wszystko w słońcu – najlepiej aby stały zawsze w cieniu. Także należy dbać aby nie były narażone na bezpośredni śnieg czy deszcz.
Warzywa i owoce można przechowywać bezpośrednio w mniszym kartonie – nie należy ich tam trzymać w foliach i innych dodatkowych opakowaniach, aby był dobry przepływ powietrza. Ścianki kartonu oraz dodatkowa wyściółka izolacyjna jaką tworzyliśmy zabezpieczy pożywienie przed zimnem oraz przegrzaniem a także nadmierną utratą wilgotności a tym samym więdnięciem.
Tak składowane warzywa i owoce będą znacznie dłużej zachowywały pełną świeżość. Bardzo ważne aby tworzone przez nas izolacje były wykonane starannie. Na spodzie pod kartonową lodówką – przechowalnią można ustawić jakiś podest, aby w razie deszczu nie przemakało nic od spodu.
W razie słabego osłonięcia balkonu przed deszczem – należy lodówkę czymś nakrywać aby nie leciała na nią woda – może być to założenie od góry foli – ale nie szczelna owijanie, gdyż zablokuje to wymianę powietrza.
Im większe kartony tym większa będzie docelowa lodówka balkonowa – można w jej wnętrzu porobić przegrody, po to aby osobno segregować różne warzywa i owoce – tak by nie trzeba było przekopywać całości w poszukiwaniu czegoś konkretnego.
Jak widać te rozwiązanie jest bardzo proste do wykonania – zajmuje nie więcej niż 10 minut pracy a lodówką wykonana w ten sposób będzie służyła przez cały rok – ważne – aby tylko nie zamokła od bezpośredniego deszczu czy śniegu.
To rozwiązanie jest bardzo dobre i zdecydowanie polecamy wypróbowanie go wszystkim – nie trzeba przechowywać warzyw i owoców w domu ani w piwnicy – doskonale sprawdzi się te rozwiązanie dla wszystkich rzeczy jakie mamy zamiar przechować dłużej oraz by zachowały swoją pełnią świeżość przez długi czas a jednocześnie by były zawsze łatwo dostępne. Zapraszamy do kolejnych tematów w serwisie.
Bardzo dobry pomysł na lodówkę do balkonu. Samemu robiłem coś podobnego. Ale ze styropianu i tama się nie sprawdzała. Styropian ma tendencje do kondensowania się wilgoci a kartony jak w tym artykule pozwalają swobodnie oddychać. Od teraz będę robił tylko takie lodówki jak tutaj prezentujecie, kartony są bezpłatnie w sklepach.
Mam zamiar zrobić coś takiego także u siebie. Akurat zawsze w tym sezonie dobrze kupić owoce czy warzywa jak są tańsze i je przechować. Miałem w piwnicy kiedyś, ale od czasu ocieplenia budynku tam zaczyna więdnąć wszystko bo jest za ciepło. A warzywa i owoce potrzebują chłodu. Takie rozwiązanie na przechowywanie wydaje mi się genialne. Akurat balkon mam spory to będzie idealnie do trzymania tego wszystkiego. Ogromne podziękowania za podsunięcie tego pomysłu.
Super, sprawdziłam to rok temu i działało. Aby się upewnić czy wszystko dobrze pamiętam ponownie dowiedziałam wpis. Dokładnie tak miałem, dwa kartony z czego między nimi wrzucone trochę gazet takich zrolowanych. To co tam trzymałam nigdy się nie zepsuło, nie więdło i nie marniało. Super są takie rozwiązania. Najprostsze okazują się zawsze najskuteczniejsze 😀 Już dziś robię nową lodówkę.