Jak rozłupać i otworzyć orzecha kokosowego

Otwieranie kokosaOrzech kokosowy może sprawić bardzo wiele problemów przy otwieraniu oraz rozłupywaniu jego skorupy. Im jest on większy to często także ścianki kokosa także są grubsze i znacznie mocniejsze.

Istnieją jednak sposoby na dobranie się do jego soku oraz miąższu. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie słabych punktów samego kokosa, tak aby jego skorupa sama pękła pod naszymi uderzeniami.

Należy zwrócić uwagę na początku na spód kokosa gdzie znajdują się wklęśnięcia, małe zapadnięcia w skorupie. To są jego najsłabsze miejsca, które wykorzystamy w jego obieraniu. I od tego momentu zaczynają się dwie drogi na jego otworzenie – jedna znacznie łatwiejsza ale z koniecznością wykorzystania więcej elementów oraz nie dająca pewności czy sok w kokosie jest dobry oraz druga trochę trudniejsza ale biorąca kokos w całości.

Pierwszy sposób polega na wydrążeniu otworu w wcześniej wspomnianych zagłębieniach, tak aby wylać sok z kokosa. Otwory można zrobić cienkim twardym nożem lub wiertłem wiertarki bądź korkociągiem czy innym szpikulcem. W tylko tym jednym punkcie różnią się obydwa sposoby, gdyż metoda druga nie wymaga wylewania soku przed rozłupaniem skorupy.

Następną czynnością jest opukiwanie kokosa ciężkim mocnym nożem dookoła jego obwodu. Robi się to mocno i systematycznie do tego czasu aż skorupka kokosa samoistnie pęknie na dwie części. Skorupa tego owocu jest bardzo mocna ale i także bardzo krucha. Opukiwanie można także robić młotkiem lub ciężkim kluczem roboczym.

Ważne aby nie wgnieść skorupy do kokosa a tylko sprawić aby ona pękła wzdłuż jego obwodu. W środku kokosa znajduje się miąższ dobry do spożycia w różnych formach oraz oczywiście sok kokosowy jaki jest bardzo zdrowy.

Miąższ kokosa po wylaniu jego soku do jakiegoś naczynia należy podważać od skorupy na przykład nożem, tak aby ładnie go wyciągnąć w całych kawałkach nadających się do spożycia. Miąższ można obierać z włókna na ściance za pomocą obieraczki do warzyw lub noża.

Na zakończenie warto dodać że jeśli równo pęknie skorupka to można ją jeszcze wykorzystać. Idealnie się ona nadaje po wyparzeniu jako świecznik, miseczka na przybory czy jeszcze lepiej mała naturalna miska nawet do jedzenia z niej przykładowo zupy czy jakiś innych dań stałych. Kokos sam w sobie jest hiper alergiczny czyli nie tworzy problemów dla alergików, nie zagnieżdżają się w nim roztocza i nie wchłania on nadmiaru wilgoci.

Orzechy kokosowe są bardzo zdrowe więc warto mieć je we własnym jadłospisie jak najczęściej. Zapraszamy do kolejnych tematów w serwisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *