Jak rozpoznać czy mięso jest świeże
W dzisiejszych czasach rozpoznawanie mięsa, czy jest one świeże lub stare gra bardzo ważną rolę. Wiele sklepów robi różne sztuczki z mięsem po to aby ukryć jego prawdziwy wiek.
My jednakże dzięki temu artykułowi jesteśmy w stanie odróżnić świeże mięso od mięsa które ma już przekroczony termin przydatności do spożycia.
Jak rozpoznać świeże mięso – działa to na kilku prostych zasadach. Te świeże jest zawsze inne w wyglądzie od takiego które leży już dość długo. Wystarczy się tylko dokładniej przyjrzeć aby z całą pewnością odróżnić wiek mięsa i jego świeżość.
Oznaki świeżego mięsa dowolnej jakości są takie same więc zasady te stosować można wszędzie.. Dobre mięso zawsze jest jaśniejsze i jest bardziej błyszczące ale nie błyszczące tłusto ani podobnie do spocenia.
Jest to mięso mniej twarde od starego czyli bardziej elastyczne. Sam zapach jest także zupełnie inny, zapachów świeżego mięsa trzeba się nauczyć bo nie da się go opisać. Najogólniej co do zapachu to nie jest on takie który odrzuca i nie wyczuwa się na nim chemii – sklepy myją płynami mięsko przez co czasami można je wyczuć w odświeżanym produkcie. A więc na pewno nie może on być mdły lub wykręcający nozdrza.
Miso powinno mieć swój koloryt w miarę jasno krwisty. Pamiętać należy że mięso o zbyt jasnej barwie jest mocno przepłukane solanką która ma zachować je dłużej świeże, a o ciemnej także nie będzie to już świeże.
One samo nie jest na tyle wilgotne aby puszczać z siebie dużej ilości wody, inaczej oznacza to że było moczone dla nadania mu wagi. Ważne aby stwierdzić czy nie jest one nasączone roztworem solnym – tak zachowuje one dużej swój wygląd ale nie koniecznie jest już pierwszej świeżości – niestety to najłatwiej wychodzi w smaku już podczas przyrządzania mięsa.
Mięso więc musi mieć ładny wygląd, zapach oraz właściwy sobie ciężar. Na pierwszy raz ciężko jest się nauczyć rozpoznawać mięsa po opisie. Ale dzięki porównaniom w kilku sklepach nauczymy się tej sztuki. A jest to bardzo przydatna umiejętność.
Także można sprawdzić inne opisy bardziej szczegółowe co do rodzajów mięsa i ich rozpoznawania. Zapraszamy do przeczytania kolejnych tematów.