Jak szybko zrobić polewę czekoladową na ciasto – Pycha!
Jak zrobić bardzo szybko super polewkę czekoladowa na dowolne ciasto lub ciastka. Metoda jest bardzo prosta i zajmuje dosłownie tylko kilka chwil. Polewa czekoladowa to jedna z najczęściej wybieranych ozdób na dowolnych smakołykach. Lubi ją największa ilość osób.
Polewy czekoladowe można zrobić na wiele sposobów – w formie sztucznej i mało atrakcyjnej, lub cudownej bazującej na prawdziwej czekoladzie. Polecam tylko te z użyciem prawdziwej aromatycznej czekolady. Właśnie taką wysokiej jakości chciałbym Wam zaprezentować w tym temacie, i to na dwa różne sposoby.
Polewę czekoladową na ciasto czy ciastka z prawdziwej czekolady można wykonać na dwa sposoby. Jeden jest ultra szybki i skuteczny, a drugi wolniejszy ale bardzo często stosowany.
Na początku najważniejsze – do polewy czekoladowej wykorzystamy prawdziwą czekoladę. Wybierajcie tylko i wyłącznie czekolady gorzkie (gorzkie przeważnie i tak bazują głównie na cukrze). Czekolada słodka była by przesadnie słodka, tym samym by zepsuła smak. Dlatego wybieramy tylko czekolady gorzkie do wykonania polewy czekoladowej. Na ciasto standardowej wielkości wytacza z reguły 1 tabliczka czekolady.
Jak szybko zrobić polewę czekoladową – ta metoda jest po prostu super. Wystarczy nam tabliczka czekolady oraz tarka. Tego typu polewę robi się wtedy, gdy ciasto jest gorące zaraz po upieczeniu. Mianowicie jak ciasto (lub ciastka) wyjmiemy z piekarnika, jest mocno gorące. Wtedy należy natychmiast zabrać się do pracy z polewą.
Wystarczy na tarce ścierać czekoladę nad ciastem lub ciastkami. Wiórki czekoladowe utarte na tarce spadają na ciasto i same się rozpuszczają pod wpływem ciepła. Dlatego można to robić, tylko gdy przysmak z piekarnika jest jeszcze gorący.
Utarcie na tarce czekolady nad gorącym ciastem lub ciastkami – jest najszybszą metodą na zrobienie polewy czekoladowej. To jest także o tyle dobre, że tworzy doskonałą przyprószoną czekoladą warstwę. Metoda jest ultra szybka i bardzo ją polecam.
Druga metoda na polewę czekoladową jest bardzo często stosowana – jest to rozpuszczenie kostek czekolady na parze. Wykonanie tego jest również łatwe. Można położyć talerzyk (miskę) na garnku z lekko gotującą się wodą. Gdy woda w garnku zacznie parować pod wpływem ciepła, będzie podgrzewać miskę (talerz) na której znajduje się kostkowana tabliczka czekolady. Kostki czekolady szybko się rozpuszczą na jednolitą płynną masę.
Gdy czekolada będzie dobrze rozpuszczona to należy nią polać ciasto lub ciastka. Metoda także jest jak widać bardzo prosta. Ale wymaga trochę więcej czasu, niż samo starcie na tarce czekolady. Jej zaletą jednak jest to, że można stworzyć za jej pomocą wzorki na cieście lub samemu określić grubość warstwy i pokrycia przez nią ciasta.
Każda z tych metod jest równie dobra i daje bardzo dobre rezultaty. Polewa czekoladowa z prawdziwej czekolady jest znacznie lepsza, niż te sztuczne kupione do rozrobienia z proszku. Wykonanie jak sami widzicie jest bardzo proste i szybkie. Zapraszam do kolejnych tematów oraz komentarzy.
A tego przepisu nie znałam. Aż pacnęłam się w czoło bo to jest tak proste. Na pewno wyrębuję przy najbliższej okazji. Robiłam plewy czekoladowe z gotowych, kupowane w sklepie. One jak okrzepną to są fajne łamliwe ale nie za chrupkie. No i po nich zawsze ciasto musiało stać w lodówce lub co najmniej w chłodzie. Już nie mogę się doczekać ciasta na bazie czekolady prawdziwej.
Super pomysł na takie szybkie udekorowanie własnych pyszności. Nawet sobie tego nie wyobrażałam, a to takie proste. Na wiele przysmaków sprawdza posypanie góry kakao rozpuszczalnym.
Ale czekolada, jaka może zastygnąć to genialny pomysł. Jak będę piekła sernik lub robiła ten na zimno to skorzystam z tego pomysłu. Oczywiście z czekolady gorzkiej a nie mlecznej, aby nie przesadzać z słodkością.