Jak używać barwników spożywczych do czekolady i które są najpopularniejsze?

Barwniki jedzeniaBarwniki spożywcze wykorzystuje się przede wszystkim do barwienia ciast i deserów w celu uzyskania efektownych dekoracji cukierniczych w różnych kolorach.

Istnieje wiele rodzajów barwników spożywczych, dzięki którym można zabarwić ciasto, masy cukrowe, napoje, a także czekolady i kremy na bazie tłuszczu. Czym wyróżniają się barwniki do czekolady? Na co warto zwrócić uwagę przy ich stosowaniu?

Czym są barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze to dodatki do żywności, które nadają określony kolor produktom i wyrobom spożywczym. Wpływają na ich atrakcyjny wygląd, ale nie zmieniają ich smaku i zapachu. Barwniki spożywcze dzielimy na barwniki rozpuszczalne w wodzie lub barwniki rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak barwniki olejowe SuperiOil czy Colour Mill. To właśnie za pomocą barwników rozpuszczalnych w tłuszczach zabarwisz czekoladę na dowolny i intensywny kolor. Barwniki olejowe idealnie nadają się również do barwienia kremów na bazie masła i śmietany oraz masła kakaowego, a także innych mas, takich jak marcepan, lukier królewski i masa cukrowa.

Jakie barwniki spożywcze są najpopularniejsze? 

Wiele firm oferuje profesjonalne barwniki do żywności, które różnią się konsystencją lub zastosowaniem. Możesz się zdecydować na:

  • barwniki w proszku,
  • barwniki i zamsze w sprayu,
  • barwniki w płynie,
  • barwniki w żelu lub w paście,
  • specjalne barwniki do czekolady.

Barwniki w proszku świetnie się sprawdzą w przypadku masy cukrowej, deserów, lodów i czekolady. Ciekawą propozycją są również barwniki w sprayu lub zamsze na bazie masła kakaowego, które doskonale nadają się do tworzenia dekoracji i efektownego wykończenia wypieków. Oddzielne kategorie stanowią:

  • barwniki w płynie do aerografu, za pomocą którego można malować atrakcyjne ozdoby;
  • bardzo wydajne barwniki w żelu, które jednak nie są używane w przypadku czekolady.

Specjalne barwniki spożywcze do czekolady takich marek jak Colour Mill, Sugarflair czy Slado pozwolą Ci stworzyć czekoladowe dekoracje w najróżniejszych kolorach. Znajdziesz również barwniki przeznaczone do malowania na czekoladzie oraz specjalne barwniki do białej czekolady, które nadadzą jej śnieżnobiały kolor. Doskonałym sposobem na efektowne cukiernicze dekoracje są również nabłyszczacze do czekolady i barwniki w sprayu.

Jak używać barwników spożywczych?

Za pomocą barwników spożywczych możesz zmienić kolor ciasta, kremu, marcepanu i cukrowej masy. Kupując konkretny barwnik, warto się upewnić, czy mamy do czynienia z barwnikiem wodno- czy tłuszczorozpuszczalnym. Co prawda barwniki w proszku stosowane do mas tłustych doskonale nadają się również do masy cukrowej, jednak barwnik rozpuszczalny w wodzie nie zabarwi nam ładnie czekolady. Po użyciu tego specyfiku mogą pozostać nieestetyczne grudki, które psują efekt dekoracji.

Barwniki dedykowane czekoladzie dzięki swojej konsystencji równomiernie się rozprowadzają, nie tworząc nieefektownych smug. Poza tym nawet przy niewielkim stosowaniu pozwalają uzyskać idealny kolor czekolady. Warto jednak pamiętać, że barwniki do czekolady na bazie masła kakaowego należy odpowiednio podgrzać przed ich użyciem.

Co można zrobić z barwnikami spożywczymi?

Barwniki do czekolady to doskonały sposób na zabarwienie czekolady na dowolnie wybrany kolor. Dzięki takim barwnikom zabarwisz czekoladę i wszystkie masy cukiernicze stworzone na bazie tłuszczu. Barwniki do czekolady nadają się również do malowania na czekoladzie i tworzenia folii transferowych w różnych kolorach. Wykonasz z ich pomocą efektowne dekoracje z czekolady o oryginalnym zabarwieniu.

Te barwniki sprawdzą się w przypadku kremów na bazie śmietany lub tłuszczu, ale możesz nimi zabarwić także masę cukrową lub marcepan. Barwniki spożywcze nie zmieniają smaku ani konsystencji czekolady i są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia.

Jak działa barwnik?

Barwniki spożywcze są bardzo mocno napigmentowane, dlatego rozpoczynając swoją przygodę z barwnikami, warto dozować je w bardzo małych ilościach. Możesz do tego wykorzystać wykałaczkę lub czubek noża, zawsze zaczynając od minimalnej ilości barwnika. Po dokładnym wymieszaniu masy zobaczysz efekt i wtedy możesz zdecydować, czy chcesz dodać więcej koloru. Pracując z barwnikami, warto używać jednorazowych rękawiczek oraz zabezpieczyć blat roboczy przed działaniem produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *