Jak wyczyścić przypalone brudne garnki i patelnie
Garnki oraz patelnie i wszystko to w czym przygotowuje się jedzenie z czasem coraz bardziej zachodzi osadami i brudem. Szczególnie narażone na trudne do usunięcia osady oraz bród i przypalenia są garnki oraz patelnie, gdzie termicznie osad jest zagrzewany.
Do wyczyszczenia przypalonych i brudnych garnków potrzebne będą nam zwykłe domowe składniki. Chodzi tutaj o typowy ocet oraz wodę a także sodę oczyszczoną lub kwasek cytrynowy. Także przydatny będzie druciak do czyszczenia. W przypadku bardzo zapuszczonych garnków można także dosypać piasek, jaki wzmocni tarcie lub użyć past do czyszczenia kamienia na zlewach – mają one w sobie już granulki trące, ale nie rysujące.
Czyszczenie można wykonać w dużym zlewie lub jeszcze lepiej w dużej głębszej misce. Należy do miski wlać ciepłą wodę – do poziomu do jakiego jest na garnku od dna widoczne osady i przypalenia. Następnie do ciepłej wody dolewamy ocet biały (zwykły najtańszy) oraz dodajemy sodę oczyszczoną lub jeszcze lepiej kwasek cytrynowy.
Proporcje na 10 litrową miskę można dodać nawet litr octu i paczkę sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego. Warto też dodać trochę płynu do naczyń, jaki zmniejszy napięcie powierzchniowe wody. W razie mocnych osadów można dodać zwykły żwirek piaskowy – on zwiększa tarcie, jest to metoda znana i stosowna w sposobach ludowych.
Zamiast piasku także można skorzystać z past jakie służą do czyszczenia kamienia na zlewach i łazienkach – to bardzo skuteczny sposób.
Garnki należy włożyć do miski z wodą i roztworem, tak aby były one zanurzone do miejsca gdzie są brudne. Powinny poleżeć w tym roztworze przez dłuższy czas, aby brud odrobinę się rozmiękczył (co najmniej godzinę).
Jeśli miska jest za mała i nie wchodzi do niej za wiele naczyń warto zanurzyć w niej największy garnek, do niego wlać trochę tego roztworu i włożyć do tego garnka mniejszy i tak dalej.
Następnie gdy już stwierdzimy, że można zacząć czyścić garnki i patelnię odwracamy garnek do górny dnem w miejscu z roztworem i bierzemy druciak. Na druciak można nasypać trochę sody lub kwasku po jego wcześniejszym zanurzeniu w roztworze. Kolejna czynność to szorowanie zabrudzenia druciakiem.
W razie jeśli brud nie będzie ustępował za łatwo, wato na druciak nabrać wcześniej wspominanej pasty do usuwania kamienia. Metoda jest ta sama, należy na druciak nałożyć pasty i szorować.
W przypadku patelni jakie mają powłokę teflonową lub inną nie przywierającą należy być ostrożnym. Szorowanie druciakiem może zniszczyć tę powierzchnię wewnętrzną. W tym wypadku należy liczyć tylko na rozmiękczenie brudu oraz stosowanie samej gąbki do czyszczenia.
Warto pamiętać, że im dłużej się zapuści te naczynia tym trudniej będzie usunąć z nich zabrudzenia. Warto dlatego po każdym użyciu garnka oraz patelni natychmiast zalewać je wodą i przeczyszczać ich powierzchnię.
W innym wypadku podczas nawarstwiania się brudu oraz działania ciepła z kuchenki coraz bardziej będzie on zasklepiany
Wszystkie garnki i patelnie można swobodnie wyczyścić jednego dnia. Tylko trzeba je dobrze namoczyć w wspomnianym roztworze. Jeśli ktoś zna inne metody to warto się nimi podzielić. Zapraszamy do następnych artykułów w serwisie.
Kiedyś faktycznie wcierało się piasek w przypalone garnki. Potem pamiętam popularne było wcieranie soli. Teraz znowu wiele osób korzysta z mleczek czyszczących ale to chemia i szkoda na to gotówki. Soda jest dobra i daje radę z druciakiem ale warto też sprawdzić kwasek cytrynowy – on jest też bardzo skuteczny. Zamiast sody lub razem z nią wcierać kwasek cytrynowy z wodą.
Ile to ja już się ich zaszorowałem jak Pani kazała. Patelnie, garnki oraz rondle wszystko druciakami oraz z bardzo zapuszczonym brudem czy spaleniznami. Po świętach jak wiele się gotuje to mniej się czyści je z zewnątrz to potem jest z tym robota. Takie mleczka odtłuszczające też pomagają a nawet dodanie do tego co piszecie odrobiny płynu do naczyń. Czyszczenie przypalonych garnków nie musi być trudne jak się dobrze do tego zabrać.
Pomogło to co radzicie, bardzo pomocny druciak z płynem do naczyń i sodą lub czymś takim. Moja kupiła sidolux czy jakieś coś takiego pasta do szorowania garnków. Też może być ale wcale lepiej to nie działało niż sam płyn + druciak + siła faceta. Wstępnie po godzinie walki wszystkie 8 garnków wygląda jak nowe, wszystkie ze stali bez emalii na szczęście.
Idealnie dopasowaliście mi z tematem, właśnie przymierzam się do wyszlifowania garów. Miałem zamiar je zamoczyć w wodzie z płynem do naczyń ale widzę że na to będą też lepsze pomysły. Postaram się wypróbować wszystkie i wybiorę sobie na przyszłość ten co najlepiej się sprawdzi. Jutro chyba rozpocznę próby zaraz po pracy. Oby lśniły jak nowe bo obecnie już mają te swoje przybrudzenia od używania.
U mnie był to bardzo duży problem, dodałem ocet i kawek oraz szorowałem druciakiem. Zeszło wszystko bardzo ładnie. Super że też wspomnieliście o tym płynie do naczyń bo faktycznie czuję że dzięki temu mniej przywierało i szybciej się rozmiękczyło.
Teraz wyglądają wszystkie jak nowe. Patelnia dlatego zawsze jest lepsza salowa bez teflonu jaki łatwo się zrywa. Jak to ładnie wyszorowałem to teraz jest jak ze sklepu. Zobaczcie że w restauracjach zawsze mają stalowe a nie teflony i inne co się szybko uszkadzają.
Zastosowałem Wasze porady na przypalonych garnkach na zewnątrz i to działa. Jak był mocno z sadzą to teraz wygląda prawie jak nowy. Dałem płyn do naczyń, następnie kwasek i odczekałem aby nasiąkło. Bród schodził błyskawicznie. Teraz garnki wyglądają super i nie ma śladów żadnej przypalenizny, nawet nie wiedziałem że to takie łatwe.
Witam, mogę powiedzieć jeszcze na bazie moich testów co jest bardzo skuteczne. To co piszecie jest jak najbardziej super ale polecam sam czysty kwasek cytrynowy. Go rozrobić w wodzie i zanurzyć w nim to co mamy zamiar oczyścić. Po godzinie takiej kąpieli już widać zawsze efekty.
Ja mam wciąż garnek z przed kilku lat, który jest przypalony i żadne z metod nie pomogły wyczyścić spodu tego garnka ;P
Póki co od kilku lat mam zestaw garnków firmowych i naczynie żeliwne, które – od pukać – trzymają się wciąż bardzo dobrze. Jednak na kilku takich błędach nauczyłam się, że nawet o bardzo dobre stalowe garnki trzeba dbać, a one się odwdzięczają długowiecznością 🙂