Jak zrobić dobrą bułkę tartą – z czego
Bułka tarta jest nieodzownym elementem każdej dobrej kuchni. Kupno bułki tartej wcale nie jest lepsze od takiej którą przygotujemy sami w domach.
Najlepszą bułkę tartą otrzymujemy gdy wykonamy ją sami z prawdziwie dobrego składnika i jest bardzo proste.
Jak zrobić bułkę tartą – bułkę tartą robimy jak sama nazwa wskazuje na tarce. Bułkę tartą przygotować można z kilku składników o których poniżej. Robienie bułki tartej wymaga od nas posiadania tarki z dość drobnym sitkiem trącym.
Z czego zrobić bułkę tartą – robimy ją przede wszystkim z dobrych jakościowo bułek. Także idealnie na bułkę tartą nadaje się chleb. Trzeba pamiętać tylko o jednym, wszystkie składniki jakie mają być przerobione na bułkę tartą muszą być mocno wyschnięte. Warto zwracać uwagę z jakiego pieczywa mamy zamiar ją wykonać.
Wiele gatunków pieczywa nie nadaje się do przygotowania z niego bułki tartej. Chodzi tutaj o te z sporą domieszką emulgatora i innych sztucznych środków. Takie pieczywo charakteryzuje się tym, że się nienaturalnie samo kruszy.
Tak samo do przygotowania bułki tartej nie nadaje się pieczywo z dodatkami ziarna, bułka tarta powinna być tylko z samego pieczywa bez dodatków pełnoziarnistych w środku.
Aby mieć dobrą jakościowo bułkę tartą należy wysuszyć pieczywo w sposób naturalny. Następnie je zetrzeć na tarce i schować koniecznie do papierowej torebki.
Tak przyrządzona bułka tarta będzie znacznie lepsza niż ta w sklepach – która jest często mielona z różnych odpadków piekarskich. Zapraszamy do kolejnych artykułów.
Zdecydowanie lepiej robić ją zawsze ze swego pieczywa. W sensie nie kupować pieczywa a tym bardziej gotowej bułki tartej. Najlepiej zrobić własne pieczywo, a jak się zestarzeje i wyschnie wtedy je zmielić i mieć własną bułkę tarą. To jest taka różnica, jak niebo a ziemia. W sklepach produkt gotowy to praktycznie syf i odpadki.