Jak zrobić masę solną
Wyrabianie dobrej masy solnej opiera się na odpowiednim przepisie. Masa solna dzięki dobrym proporcją składników będzie charakteryzowała się lepszymi właściwościami i trwałością.
Jak wyrobić masę solną – zacznijmy od najprostszego przepisu na masę solną. Jak wiadomo masa taka składa się z mąki (tortowej), wody i soli.
Czasami do masy solnej można także dodać klej do tapet aby cząsteczki masy miały lepsze łączenia i kleistość przywierania. Masa solna także może być zabarwiana w sposób naturalny na kilka sposobów o czym w innym artykule.
Przepis na masę solną – zawartość soli w cieście musi być bardzo duża. Składniki w proporcjach – szklanka mąki, szklanka soli i taka ilość wody aby utworzyło się dobrze modalne ciasto, po rozmieszaniu wody z mąką i solą. Sól powinna być jak najdrobniej mielona – najlepiej gdy jest proszkowa.
Sól można dodać do mąki a potem wodę lub zrobić ciasto a potem do niego dodawać sól. Istnieje także sposób na roztwory solne – wystarczy sól rozpuścić w wodzie oraz dodać ją do ciasta. Woda z jaką rozrabiamy masę solną już aby była mocno słona.
Najlepiej zrobić taką masę solną która będzie nie tylko bardzo modalna ale miała lekką lepkość. Masę solną ugniatamy około 5 minut tak aby była idealna do wyrobów upragnionych rzeczy. Z masą solną i jej składnikami można bez obaw eksperymentować. Jak widać wyrobienie masy solnej gotowej do użycia jest bardzo proste.
Więcej o masie solnej w pozostałych artykułach, zapraszam do ich przeczytania. Zapraszamy do kolejnych artykułów.