Jak zrobić najlepszy sos pomidorowy z dodatkami – przepis

Pyszny sos pomidorowySosy na bazie pomidorowej pasują do większości dań. Gdy dobrze go doprawić jest genialnym połączenie smaków do ryżów, makaronów czy gołąbków lub innych dań w tym mięsnych.

Sos na bazie pomidorowej z licznymi dodatkami to coś nie tylko bardzo zdrowego ale także pysznego w smaku.

Wykonanie sosu z dodatkami na bazie pomidorowej to tylko kilka minut pracy. Głównym dodatkiem będą do niego przede wszystkim zioła oraz kilka innych przypraw. Liczy się mieszanka smaku, którą można uzyskać dzięki przemyślanym połączeniom.

Sos na bazie pomidorowej będzie miał wyrazisty smak – sami go doprawiamy według własnych upodobań. W każdym razie zawsze będzie on bardzo wyrazisty i pasujący do niemal wszystkich dań. Jego smak jest niezwykły przez co wiele osób, gdy nauczy się go robić na pewno będzie go wykonywać – to jest po prostu pyszne.

Potrzebujemy przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego. Można kupić świeże pomidory lub wykorzystać własne – lub kupić gotowy koncentrat. To w przypadku kupna świeżych lub zakupu koncentratu nie ma dużego znaczna dla smaku. Potrzebne będzie około 500 ml sosu lub koncentratu pomidorowego.

Bardzo przydatna jest także śmietana 18% – może być to 400 gram lub 200. Im jest jej więcej, tym staje się on delikatniejszy. Osobiście polecam te mniejsze opakowania śmietany.

Do garnka należy wlać cały koncentrat pomidorowy oraz dodać do niego całą śmietanę. To jest baza podstawowa do której teraz będziemy dodawać dobrze skomponowane dodatki. Jeśli nie masz wszystkich składników to się nie przejmuj – dodaj te co posiadasz z wymienionej poniżej listy.

Do sosu powinno się dodać małą łyżeczkę mielonego imbiru oraz kurkumy. Nie jest to niezbędne – ale to dodaje dużych właściwości zdrowotnych do i tak już zdrowego sosu. Tych składników nie wyczuwa się z racji, że sos pomidorowy je doskonale maskuje ale dodają dodatkowo funkcji rozgrzewających.

Zioła składniki sosu (można dodać wszystkie wymienione lub posiadane): pieprz – najlepiej mielić z ziaren do razu sosu w garnku. Warto zmielić naprawdę sporo, aby był to sos dość ostry (aby nie przesadzić trzeba będzie co jakiś czas próbować czy jest w sam raz). Samemu przekręcam około 20 razy młynkiem ale każdy młynek mieli inną ilość.

Kolejne zioła mogą być w ilości 1 małej płaskiej łyżeczki: Majeranek, tymianek, zioła prowansalskie.

Przydatna będzie także mielona słodka papryka oraz ostra papryka a także papryka wędzona mielona. Nie trzeba dodawać ich wszystkich. Osobiście jak mam dodaję każdej z nich po płaskiej łyżce stołowej. To naprawdę dodaje tego czegoś magicznego do smaku.

Gdy to wszystko dodamy należy postawić garnek z zawartością na mały ogień. Sos mieszać aby się nie przypalał. Miesza się do czasu aż zacznie być po prostu gorący i parujący – widać lekkie bomblowanie powierzchni. Sprawdzać jak sos jest ciepły, czy jest wystarczająca ilość pieprzu – czyli lekko ostry.

Sos jeśli doda się te składniki i doprowadzi do lekkiego zagotowania (wysokiej temperatury) jest już gotowy. Można go jeszcze jednak dodatkowo podciągnąć i urozmaicić a w zasadzie nadać mu dodatkowej treści.

Do gorącego sosu można dodać jeszcze ugotowanego ryżu – będzie dodatkową treścią w samym sosie. To naprawdę sprawdza się doskonale. Można także pokroić w drobną kostkę paprykę słodką i też dodać do sosu pomidorowego – to także będzie miłe zaskoczenie smakowe.

Bardzo dobrą informacją jest to, że sos ten nigdy się nie rozwarstwia a co więcej jest wyjątkowo pyszny. Ma też duże działanie zdrowotne nie tylko z powodu pomidorów na ciepło (które są zdrowsze niż surowe pomidory) ale i dodatków korzennych oraz ziołowych.

Wykonanie zajmuje nie więcej niż 10 minut – samemu robię sos jednocześnie robiąc inne rzeczy do niego w tym ryż lub inne danie. Więc czas jest w rzeczywistości pokrywający się z także inną czynnością. Dajcie znać jak wyszło i zapraszam do kolejnych tematów w serwisie.

Jeden komentarz

  1. SuszekP

    Bardzo mnie zaciekawił ten przepis, lubię wszelkie sosy ale ten wydaje się ciekawym pomysłem. Szczególnie spodobało mi się dodanie do niego jeszcze ryżu. Papryka wędzona czasami jest u mnie w potrawach, bardzo intensywna i nie zawsze pasuje przez to do niektórych dań. Uwielbiam takie dodatki do gołąbków i kasz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.