Jaką gofrownicę wybrać – Najlepsza

Wybór gofrownicyWybranie dobrej gofrownicy jest ważnym wyborem, aby podczas korzystania z niej wychodziły odpowiednie gofry. Gofrowania ma zasadnicze znaczenie na to jak zostaną zrobione gofry oraz czy się udadzą i będą smaczne.

Na smak oraz to czy gofry wyjdą wpływają tylko dwie rzeczy a mianowicie samo ciasto na gofry oraz gofrownica.

Jaką gofrownicę wybrać – gofrownic do wyboru w sklepach mamy bardzo wiele, każda z nich posiada jakieś funkcje. Warto jednak zwracać uwagę na konkretne cechy dobrych gofrownic. Najlepsze gofrownice są skonstruowane w taki sposób aby ich działanie było równomierne na całej powierzchni ciasta zalanego w ich wkładzie.

Co więcej mają one kilka przydatnych zastosowań jakimi są przykładowo wskaźniki gotowości gofra oraz zabezpieczenia gdy zapomnimy wyłączyć gofrownicę z prądu.

Ogólnie cechy dobrej gofrownicy można opisać jednoznacznie. Dobra gofrownica powinna mieć jak wyżej wspomniane lampki kontrolne, które pokazują czy grzanie jest włączone środka wkładu oraz czy gofer jest już gotowy. Zazwyczaj są tylko dwie tego typu kontrolki i są one dość ważne.

Kolejna ważna cecha to zamknięcie gofrownicy, należy sprawdzić czy jest one stabilne i się nie otwiera gdy używamy siły odciągając wieko pokrywy gofrownicy.

Ciasto podczas zalania wkładu gofrownicy potrafi pęcznieć i rosnąć pod wpływem ciepła. Dlatego istotne jest to aby zamknięcie wieka było silne. Środek gofrownicy może być wykonany w dowolnym kształcie, czyli kwadraty lub inne wzory. Ważne aby był on pokryty grubszą warstwą teflonową lub inną która zapewnia to że ciasto nie będzie przywierało. Im trwalsza powłoka tym lepiej.

Warto zwracać uwagę na takie dodatki jak długość kabla gofrownicy. Im jest on dłuższy tym także lepiej. Gofrownica górną warstwę powinna mieć wykonaną tak aby nie parzyła podczas jej otwierania. Uchwyty muszą dobrze izolować ciepło.

Dobrze gdy gofrownica ma wyłącznik odcinający prąd gdy jest włączona długotrwałe – to zabezpieczenie gdy się zapomni o niej że pracuje. O gofrownicach warto przeczytać więcej. Zapraszam do przeczytania pozostałych artykułów.

Jedna wypowiedź

  1. MyMacle pisze:

    Jaka gofrownice wybrać, myślę że taką co ma najmniej 1200 Wat. Oraz na pewno co piecze dwa gofry na raz. Powierzchnia pieczenia też jest ważna, na pewno nie teflon bo to szkodliwe. Może być ilag lub ceramiczna. Ceramiczną trzeba smarować, ale za to jest bardzo wytrzymała. Najlepsze gofrownice to te, z dużą mocą i ciężką pokrywą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *