Jaką kuchnię na gaz wybrać
Kuchenek gazowych dostępnych w sklepach jest bardzo dużo. Warto posiadać o nich kilka praktycznych informacji, aby wybrać dobrą kuchenkę będącą nie tylko praktyczną ale i służącą przez wiele lat.
Wśród kuchenek gazowych wyróżnia się kila rodzajów począwszy od całkowicie gazowych do gazowo elektrycznych. Istotną sprawą jest osprzęt, czyli głównie to co znajduje się w miejscu piekarnika, piekarnik, grill, rożen.
Jaką kuchenkę gazową wybrać – kuchnie gazowe powinny spełniać wymagania nie tylko praktyczne ale i jakościowe. Najbardziej polecanymi sprzętami (nie chodzi o marki) są kuchenki gazowo – elektryczne. Elektryczność polega tylko i wyłącznie na zapalniczkach elektrycznych.
Kuchenkę taką podłącza się go prądu aby mogła zapalać automatycznie palniki. Istnieją kuchnie gazowe w których zapala się płomień przez naciśnięcie guzika wywołującego iskrę przy odkręconym kurku gazu, oraz takie które automatycznie wywołują iskrę przy otwarciu pokrętła gazu.
To jaki zapalnik wybierzemy nie ma znaczenia, ważne jest to, że kuchenka w dzisiejszych czasach powinna go posiadać aby już nie potrzebować zapałek czy zapalniczek. Bardzo ważnym elementem jest aby nie tylko palniki były odpalane elektrycznie ale także i piekarnik. Uwaga często piekarniki nie mają takiej opcji a jest to kłopotliwe. Co do piekarników także trzeba rozwinąć ich temat.
W przypadku piekarników należy wybiera kuchenkę z rozwagą. Wiele osób wybiera kuchnie z rożnem lub grillem. W rzeczywistości rożna czasami się wykorzystuje do choćby pieczenia kurczaka, co do grilla to już sprawa bardzo rzadka. Piekarnik kuchenki musi mieć z przezroczystej szyby oraz powinien mieć lampkę w piekarniku, aby widzieć stan tego co tam przyrządzamy.
Bardzo przydatna jest bezpieczna blokada gazu w palnikach. Chodzi o to że gdy gaz leci a płomień się nie pali kuchenka gazowa automatycznie odcina dopływ gazu. Działa to na zasadzie czujnika temperatury palnika i jest to bardzo przydatne.
Często kuchenka może być zalana gdy coś gotujemy i gaz gaśnie, tak samo zapominamy ją podpalić gdy pokrętło nie odpala automatycznie – zabezpieczenie te jest więc dość ważne i przydatne.
Po za tym ruszt musi mieć wizualnie gęstą siatkę najlepiej składający się z 2 części aby łato go wyjmować i czyścić, oraz aby garnki się nie zapadały nawet te wąskie na dużym palniku – ruszt musi być prosty bez wychyleń.
Warto obejrzeć oferty kilku sklepów przed zakupem kuchni – trzeba zdawać sobie sprawę że często zamówienie kuchenki gazowej przez Internet jest tańsze z dowozem niż kupno w lokalnym sklepie, bo odchodzą koszy magazynowania i marże sklepu. Zapraszamy do kolejnych tematów.
Kuchenki tego typu są bardzo różne. Trudno mówić o jakieś najlepszej ale faktycznie warto zwracać uwagę na jej palniki. Szczególnie aby nie miały w kratce za dużych dziur aby małe garnki tam nie wpadały. Piekarnik nie musi mieć wiele funkcji, ale dobrze jak ma kilka programów. Problem w tym czy wybrać taki na prąd czy także na gaz. Samemu wybrałem na prąd bo szybciej działa i bardziej stabilnie. Ale tylko te drugie są praktycznie bardziej bezawaryjne.
Pamiętam jak dawne kuchenki miały gałę regulacji gazu bez żadnego zabezpieczenia. Teraz jest to termiczne, czyli jak dobra temperatura to gaz leci. Wtedy odkręcałeś, zapomniałeś zapalić i leciało napełniając pomieszczenie wybuchowym gazem. Dziś już w tych nowych został taki błąd techniczny wyeliminowany. Z czasem jak by prąd był produkowany taniej to pewnie więcej osób by wybierało kuchenki elektryczne. Obecnie gazówka wychodzi najtaniej.
Już dwa tygodnie wybieram kuchenkę. Czytam opisy techniczne i instrukcje obsługi. Teraz można mieć dostęp do nich na stronie sklepu. Końcowe wnioski są nieoczywiste. Popieram wypowiedzi, że gazowe kuchenki są tańsze w eksploatacji. Zwłaszcza opcje z piekarnikiem. Mając kuchenkę gazową 30 lat tą samą , mam pewne obserwacje i przyzwyczajenia. I nie chcę ich zmieniać. Chcę nadal zapalać kuchenkę zapałką. Uważam to za najbezpieczniejsze, świadome działanie. Gaz jest zanieczyszczony. Spaliny osiadają na garnkach, rusztach i palnikach. Dużo roboty z czyszczeniem,
ale będzie jeszcze więcej irytacji gdy będę musiała stać nad zimną kuchnią, bo gaz nie dochodzi, albo jest odcinany. Istnieje też problem z doprowadzeniem instalacji elektrycznej w celu działania iskrownika. Spółdzielnia nie pozwala mieć elektryczności w pobliżu gazu. Przyłącze trzeba robić na swój koszt. Sznur elektryczny ma 1,50m. Przyłącze kuchenki mam na sztywno z zaworem bezpieczeństwa. Sklep montuje kuchnię na przewód giętki, zakładany na króciec. Mam podobny w kabinie prysznicowej. On ciągle się zsuwa pod wpływem ciśnienia. Sklep nie odpowiada na moje pytania. Boję się pseudo fachowców. Boję się za mądrych technologii. Na przykład. Płyta indukcyjna.
Kuchenka gazowa pod płytą ceramiczną. To jest fizyka po nowemu. Dlatego wolę zostać przy sprawdzonych metodach.
Dziś bym polecał kuchenkę na gaz ale do palników na górze a piekarnik elektryczny. Na razie gaz jest tani i wyjdzie znacznie taniej niż prąd co do najczęstszych palników górnych. Natomiast piekarnik elektryczny jest znacznie lepszy i szybszy. U mnie chodzi piekarnik praktycznie prawie codziennie przez godzinę czy dwie i nie generuje dużych kosztów miesięcznych. Nie ma co się obawiać nowych technologii kuchenek gazowych. Wszystko zmienia się na lepsze, choć niekoniecznie na trwalsze.