Jaką wybrać pastę do butów

PastowanieWybranie dobrej pasy do czyszczenia i pielęgnacji butów jest bardzo ważne. Od tego czym oraz jak pastuje się buty zależy ich wygląd oraz odporność na uszkodzenia i przemoczenia.

Dobre pasty do butów składają się z sprawdzonych od dawna składników. Najbardziej typowymi składnikami każdej pasty do butów jest tłuszcz który zapewnia szczelność oraz nawilgocenie skóry oraz wosk nadający połysku.

Najlepsza pasta do butów – to taka która posiada w sobie tłuszcz oraz wosk. Pasta do butów które mają grubą skórę powinna być w formie maziowatej, którą można nakładać na skórę buta i ją wcierać. W przypadku butów całych ze skóry pasty płynne nie dają dobrych efektów zabezpieczających.

Do butów całościowo z delikatnej skóry lub gdzie skóra jest tylko w niektórych elementach należy używać pasty płynnej.

Płynna pasta do butów jest znacznie delikatniejsza ale ma za to większą penetrację skóry. Pasta płynna niestety nie zabezpiecza mocno powierzchni buta przed niszczeniem i przemoczeniem. Płynna pasta jest przeznaczona głównie do nabłyszczania obuwia oraz nadawania mu bardziej zdecydowanego koloru.

Pasty do butów stałe zabezpieczają także powierzchnię buta przed pękaniem skóry oraz czynnikami atmosferycznymi. Przy stosowaniu pasty do obuwia trzeba zwracać uwagę na kilka czynników. Pasty płynne dobrze gdy mają w sobie gąbkę rozprowadzającą – należy pamiętać że powinny być stosowane gównie w butach o delikatnej cienkiej skórze – zarówno syntetycznej jak i naturalnej. Pasty stałe w postaci mazi powinno się nakładać za pomocą miękkiej szczotki.

Na szczotkę należy nabrać pastę a następnie wcierać szczotką ją w skórę buta. Po wtarciu buty się odstawia na około godzinę czasu a następnie powtarza czynność szczotką bez pasty.

Powtarzana czynność nadaje obuwiu połysku i gładkiej powierzchni zabezpieczającej przed szybkim brudzeniem buta. O tym jak dbać o buty warto przeczytać więcej. Zapraszamy do pozostałych artykułów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *