Jaki wybrać garnek do gotowania na parze
Gotowanie na parze jest o wiele zdrowsze niż tradycyjne. To jakie naczynie wybierzemy do gotowania naszych potraw na parze ma spore znaczenie w komforcie i praktyczności.
Obecnie w sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów garnków do gotowania na parze. Niektóre jednak z nich mają o wiele lepsze rozwiązania od pozostałych.
Jakie garnki do gotowania na parze – zaczynamy od tego że garnki te nie są emaliowane. Całe zaś powinny się składać z kilku elementów. Pierwszy i najważniejszy to sam kształt zwykłego garnka z uchwytami, następnie specjalne sitko z otworami wieszane wyżej na którym będą się gotowały dania na parze.
Garnek musi posiadać przykrywkę, która najlepiej gdy jest z szkła. A więc podstawowy garnek do gotowania na parze składa się z 3 elementów. Wszystkie te elementy muszą być wykonane z stali nierdzewnej bez powłóczenia farbą z zewnątrz.
Garnki do gotowania na parze powinny być dość pojemne a w szczególności wysokie. Gotowanie w takich garnkach odbywa się w bardzo prosty sposób. Wlewamy na dno garnka wodę a następnie montujemy zawieszkę, czyli sitko o którym wspomniałem wcześniej.
Na sitku rozkładamy wszystko to co mamy zamiar ugotować – dania nie musza być odizolowane od siebie, gdyż i tak nie przesiąkną różne rodzaje dań smakiem jedne od drugiego. Następnie zakrywamy nasz garnek pokrywką i stawiamy go na palnik.
Garnki te powinny być z średnio grubej stali czyli około 2 mm. Co ważne te garnki myje się pod strumieniem wody bieżącej gdyż nie ma w nich przypalania. Garnki dobrze gdy mają uchwyty także stalowe z grubego nitu – to zapewni ich długotrwałość.
Pokrywka ze szkła zapewnia nam widok na potrawy, dlatego jest to konieczne do oceniania czy aby wszystko przebiega po naszej myśli w gotowaniu. Pokrywka dobrze gdy ma małą dziurkę na górze aby nadmiar czyli zarazem i ścieśnienie oraz para wydobywała się na zewnątrz.
Pokrywka górna musi mieć uchwyt i tutaj już obojętnie czy będzie on stalowy czy plastikowy – jednakże polecam stalowe. Sama para ma bardzo wysoką temperaturę dlatego często do takich garnków dołączane są specjalne szczypce do wyjmowania już ugotowanych potraw.
Garnki te są w różnych cenach – ale powinno nam się udać kupić bardzo dobry za niewielkie pieniądze. Zapraszamy do przeczytania kolejnych tematów.