Jakiego grilla wybrać – najlepszy
Rodzajów grillów to nic innego jak sposób rozwiązań zastosowanych w nich samych. Czy są to grille podwieszane, kryte, półkowe, żeliwne, lekkie, aluminiowe, na nogach czy tacki prażące oraz wiele innych.
Tutaj nie ma co się skupiać nad opisywaniem wszystkich grillów, bo każdy widzi co jest dostępnego w sklepach. Tutaj skupimy się na pogrupowaniu grillów i opisaniu zalet danych ich rodzajów oraz wad.
Na początek rozróżniamy grille na stelażu czyli grille wysokie oraz tacowe kładzione na coś czyli niskie. Wysokie grille można podzielić na osłonięte i wolne oraz regulowane i stałe. Potem każdy z grillów dzieli się na rodzaj tworzywa go budującego – to wszystko wskazuje że rodzajów grillów jest bardzo duża ilość.
Grille z stelażem – zdecydowanie są to najbardziej funkcjonalne konstrukcje. Są wygodne w użytkowaniu jak i można dobrać ich wielkość oraz sposób wykonania.
Często istnieją kombajny gilowe to znaczy grille z bocznymi półkami na przyrządy do grillowania oraz półeczki pod samym grillem. Taki model jest dość drogi i raczej nadaje się tylko na działki, przechowywanie jego musi być w garażu gdyż jest delikatny na wodę i zimno.
Ważne aby każdy grill miał regulowaną wysokość rusztu, czyli natężenia ciepła podczas pieczenia. Cała konstrukcja grilla w zależności od tego czy ma być mobilny zabierany na wypady czy tylko stać na działce powinna być i tak składana. Sezon grillowania nie trwa cały rok, więc trzeba będzie go schować wcześniej czy później.
Grille na działkę gdy nie chcemy ich chować mogą być wykonane z żeliwa – są to ciężkie grille odporne na każdą pogodę. Należy jednak pamiętać że żeliwo jest bardzo kruche, więc nie obijamy sadzy młotkiem w grillu. Takiego grilla na pewno nie będziemy zabierali ze sobą na wyjazdy, gdyż jego waga to nawet 80 kg zależy od wielkości grilla.
Na wyjazdy wydaje się najlepszy grill z aluminium lub cienkiej blachy, składany. Są to grille które posłużą nam aż do wyrobienie się zaczepów czyli do 4 lat intensywnego grillowania. Istnieją także odmiany grilla jednorazowego.
Są to tacki na stelażu które się odkształcają po grillowaniu. Taki jednorazowy grill posłuży około 3 razy. Do tego rodzaju sprzętu zawsze jest dodawany brykiet na jedno grillowanie. Sama cena jest nieopłacalna gdyż stanowi 70% ceny grilla wielorazowego który jest najtańszy.
Grille na zasadzie tacki – są wykonane prawie zawsze z aluminiom lub metalu rzadziej żeliwa. Nie mają stelażu więc leżą na tym na czym je położymy. Jest to forma grilla namiotowego i powstała początkowo z myślą o wypadach pod namioty.
Jednakże się przyjęła i do biesiadowania w innych formach. Jest w miarę optymalna dla rowerzystów, bo da się tacki włożyć do plecaka i jest jeszcze na coś miejsce. Jeśli już się wybiera ten rodzaj grilla to warto aby był on lekki czyli z aluminium lub metalu cienko typu blachy. Całość jest mało funkcjonalna z braku zmiany wysokości rusztu.
Jakiego grilla wybrać i jaki jest najlepszy – W kupowanych grillach zwraca się uwagę na regulacje, jak są składane oraz solidność. Duża część grillów wielorazowych po pierwszym sezonie nie nadaje się do użytku z powodu wyrobienia zaczepów czy innych defektów. Zazwyczaj grilla kupuje się jednego do wszystkiego więc zastanówcie się jaki duży jest wam potrzebny i na ile osób.
Pamiętajmy że brykiet bardzo szybki się wypala i jeśli chcemy mieć imprezę kilkugodzinną na większym grillu przyda się więcej niż jeden worek. Ostatnia wskazówka to to że grille aluminiowe oraz żeliwne czyści się dużo trudniej od żelaznych i stalowych. Zapraszamy do pozostałych artykułów.