Karmel amoniakalno – siarczynowy E150d w jedzeniu a zdrowie

Karmel siarczynowyKarmel amoniakalno – siarczynowy jest nazywany także E150d na produktach żywnościowych. Jest to syntetyczny brązowy barwnik używany do barwienia różnych produktów spożywczych.

Barwi on całe rzesze różnych towarów od ciemnych napojów przykładowo typu Cola przez soki, czekolady i inne słodycze, dżemy, mięso o raz niektóre gatunki piwa. Także czasami można go spotkać w pieczywie – aby imitowało one ciemniejszą barwę chleba z pełnego ziarna – jakim wcale nie jest.

Dzienna ilość spożywanego środku nie powinna być większa niż 200 mg na każdy kilogram masy ciała. Jest to jak widać dość niebezpieczny związek dla zdrowia.

Karmel amoniakalno siarczynowy (E150d) jest otrzymywany w wyniku podgrzewania cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy i dekstryny). Całość w obecności kwasu siarkowego oraz związku amoniaku. Co już można wskazywać na bardzo mało atrakcyjny składnik dla zdrowia człowieka jak i zwierząt.

Jakie są negatywne skutki dla zdrowia tego elementu – może wywoływać nadpobudliwość, rozwolnienie, zwiększony ruch robaczkowy jelit. Może zawierać toksyczne związki które w większych dawkach powodowały u zwierząt zmiany w obrębie krwi, skurcze mięśniowe oraz zburzenia w metabolizmie witaminy B.

Pamiętać należy że ciało zwierząt reaguje tak samo jak ludzkie, a z przyczyn tak zwanego “humanitaryzmu” testuje się to na zwierzętach.

Także wykazuje on działa kancerogenne – czyli wpływające na powstanie raka – jednaj z najgroźniejszych chorób. Negatywnie także wpływa na układ odpornościowy organizmu niszcząc białe krwinki. Może niszczyć wątrobę i żołądek. Może zmniejszać płodność.

Jak widać jest to bardzo kontrowersyjny związek mogący mieć wiele powiązań chorobowych. Dlatego zalecamy jego absolutne omijanie we wszystkich produktach. Karmel amoniakalno siarczynowy czyli E150d powinien być naszym zdaniem zakazany do użytku w żyzności.

Należy pamiętać, że zdrowie jest jedno więc warto omijać te produkty w których on występuje i nie narażać się na niepotrzebne, całkiem duże ryzyko na bardzo ważne schorzenia jakie może on wywoływać. Zapraszamy do kolejnych tematów.

Jedna wypowiedź

  1. OBra pisze:

    To jest w tych piciach i często też słodyczach ciemnych. Jak widzę coś takiego w składzie to już zupełnie nie biorę produktu. Przecież nie ma co się truć. Niestety wiele osób nie czyta co kupują, a potem narzekają po latach na jakieś problemy ze zdrowiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *