Knoppers wafelek mleczno orzechowy – Opinia

Wafel knoppersWafelek mleczno – orzechowy o nazwie Knoppers to produkt firmy Storck pochodzenia niemieckiego. Jest to mały wafelek w dość wysokiej cenie, jak na wagę zaledwie 25 gramów.

Smakowo wypada on bardzo dobrze, jest to bez wątpienia jeden z smaczniejszych wafli przekładanych jakie można nabyć tego typu.

W składzie także nie ma on w sobie nic złego, co powinno cieszyć. Na paczce można przeczytać wafelek nadziewany z nadzieniem mlecznym 30,4% i nugatowym 29,4%.

Skład wafelka mleczno orzechowego Knoppers: cukier – niestety na pierwszym miejscu, przez co znaczy że jest go najwięcej, tłuszcz roślinny, mąka pszenna 12%, mleko odtłuszczone w proszku 11,5%, orzechy laskowe 9 %, pełnoziarnista mąka pszenna 6%, kakao, tłuszcz mleczny 2,6%, produkt z serwatki, kakao odtłuszczone, skrobia pszenna, emulgator lecytyna sojowa, śmietanka w proszku 0,3%, sól, aromat, syrop karmelowy, substancja spulchniająca w postaci wodorowęglanu sodu. Łączna zawartość mleka 10%

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: wartość energetyczna aż 548 kcal, białko 9,8 g, węglowodany 50,4 g, tłuszcz 33,4 g. Wśród węglowodanów mimo że nie napisał tego producent zapewne większość to cukry – bo cukier jest na pierwszej pozycji w składzie.

A więc produkt wcale nie jest tak dobry ze względu na cukru oraz dużą kaloryczność i być może tłuszcze – także nie są wymienione typu nasycone co może zastanawiać.

Smakowo mimo wszystko jest on dobry, tylko skład może nie do końca się podobać osobą dbającym o zdrową dietę. Także wafelek wychodzi w rzeczywistości bardzo drogo, jest to jeden z najdroższych tego typu produktów w takiej wadze.

Naszym zdaniem warto wypróbować tą słodycz i ocenić samemu czy jest ona wara sięgania po nią. Nie podoba nam się fakt dużej ilości cukru bez dokładnego rozpisania ich w tabeli na gramy – czyżby producent coś chciał ukryć – w każdym razie wiemy że w tym wafelku najwięcej jest cukru a dopiero potem pozostałe składniki. Zapraszamy do kolejnych tematów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *