Kto powinien mieć w swojej kosmetyczce płynny pantenol?

Pentanol na co toPantenol to substancja, która większości z nas kojarzy się z pierwszą pomocą w przypadku oparzeń. Pantenol jest bowiem jednym z najczęściej kupowanych preparatów do stosowania zewnętrznego na rany i różnego rodzaju oparzenia, w tym oparzenia słoneczne.

Wszystko za sprawą swojego kojącego działania i przyspieszenia gojenia się nieprzyjemnych zmian na skórze. Jak wygląda stosowanie preparatu? Czy są jakieś przeciwwskazania? Kto powinien mieć go w swojej kosmetyczce? Wyjaśniamy w artykule.

Pantenol – jak działa?

Pantenol, czyli witamina B5, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetyce. Ze względu na swoje pielęgnacyjne oraz regenerujące właściwości jest stosowany w preparatach łagodzących podrażnienia i przyspieszających gojenie się ran. Dodawany jest również do kosmetyków pielęgnacyjnych do skóry, włosów i paznokci. Pantenol znany jest z tego, że koi, nawilża, łagodzi podrażnienia oraz wzmacnia struktury włosów i paznokci. W kosmetykach lub preparatach farmaceutycznych występuje zazwyczaj w postaci D-pantenolu, który po wniknięciu w głębsze partie skóry z łatwością przekształca się w naturalny kwas pantotenowy, czyli witaminę B5. Na rynku dostępny jest również czysty pantenol występujący jako aerozol lub jako płynny pantenol

Pantenol w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci 

Pantenol dzięki swoim cennym właściwościom pielęgnacyjnym wchodzi w skład wielu kosmetyków do skóry, włosów i paznokci. Jego działanie w przypadku aplikacji na skórę polega na stymulacji podziału komórek nabłonka, przyspieszeniu naturalnych procesów regeneracyjnych, nawilżeniu oraz wygaszaniu stanów zapalnych w obrębie naskórka. Wnikając do wnętrza włosa, nawilża pasma, nadaje im połysk, wygładza, pogrubia i zapobiega rozdwajaniu końcówek. W przypadku paznokci stosowanie kosmetyków z pantenolem zapobiega rozdwajaniu się płytki, zwiększa jej elastyczność i twardość.

Pantenol jest więc obowiązkowym elementem kosmetyczki każdej kobiety, która świadomie dba o pielęgnację i stan swojej skóry, włosów i paznokci.

Regeneracja i łagodzenie podrażnień 

Pantenol, oprócz swoich właściwości nawilżających, posiada również zdolność do zatrzymywania wody w głębokich warstwach skóry. Sprawdzi się zatem w pielęgnacji suchej, podrażnionej i zaczerwienionej skóry, np. po goleniu lub depilacji. Powinien znaleźć się również w naszej podróżnej, wakacyjnej kosmetyczce, ponieważ dzięki właściwościom regenerującym doskonale radzi sobie z oparzeniami słonecznymi, stymulując komórki do odnowy i łagodząc oparzenia. Może przydać się również w leczeniu drobnych ran i skaleczeń, jako środek przeciwzapalny i stymulujący regenerację.

Przeciwwskazania do stosowania 

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania pantenolu? Pantenol stosowany w kosmetyce jest w pełni bezpieczny i dobrze tolerowany przez skórę. Nie wywołuje reakcji alergicznych,a kosmetyki z jego zawartością mogą być stosowane również przez osoby z atopią czy egzemą. Podobnie jest z pantenolem aptecznym.

Jeżeli jest stosowany zgodnie ze wskazówkami lekarza lub farmaceuty, jego przedawkowanie jest właściwie niemożliwe. Pantenol może być stosowany również u dzieci. Należy jedynie uważać, aby zbyt duża ilość preparatu nie przedostała się do ust, a następnie układu pokarmowego, ponieważ może to skutkować przykrymi objawami żołądkowo-jelitowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.