Lody Bambo Pinokio Choco Augusto – Opinia
Lody Bambo Pinokio Choco firmy Augusto jest to paczka zawierająca nawet 12 sztuk lodów. Są to małe lody nadziewane na drewniane patyki o smaku waniliowym w polewie kakaowej.
Każdy pojedynczy lód zawiera 40 mililitrów i waży 37 gram. Łączna masa paczki z dwunastoma lodami wynosi więc 444 gramy lodów oraz 480 ich mililitrów.
Lody te można określić jako średnie jakościowo, są dosyć wodniste. Ich duża paczka jest zdecydowanym mocnym atutem – 12 sztuk małych lodów jest warte uwagi, szczególnie dla dzieci. Lody się łatwo przechowuje w kartoniku, każdy z osobna jest dodatkowo pakowany w osobną torebkę foliową, przez co nie ma problemów ze klejeniem się ich w kartoniku.
Lody Bambo Pinokio Choco od Augusto wychodzą dość drogo – ich łączna masa 480 mililitrów jest mała a cena podobna do innych lepszych lodów kubełkowych, będących w pojemności około 1000 ml i odpowiednio większej wagi.
Skład wspomnianych lodów Bambo to: Mleko odtłuszczone, tłuszcze roślinne kokosowe i palmowe w zmiennych proporcjach, cukier, serwatka zagęszczona z mleka, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowy, emulgatory: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa, stabilizatory w tym guma guar i maczka chleba świętojańskiego oraz aromaty. Mogą zawierać orzeszki arachidowe inne orzechy.
Jak widać składniki produktu mogą budzić pewne zastrzeżenia dietetyczne. Ogólnie lody Lody Bambo Pinokio Choco Augusto oceniamy jako przeciętne, zarówno pod względem smakowym jak i w składzie produktu. Składniki mogły by być znacznie lepsze a tym samym smak byłby bardziej wartościowy i treściwy.
Lody podczas odmrażania ociekają mętną wodą. Warto także zwrócić uwagę ponownie na ich cenę – wychodzą drogo wagowo w porównaniu do innych produktów tego typu, o znacznie lepszym smaku i rozpoznawalności marki.
Naszym zdaniem nie są to lody godne polecania własnie przez wymienione wcześniej uwagi. Polecamy wybranie czegoś lepszego, znacznie smaczniejszego i być może w lepszym i prostszym składzie w zawartości. Zapraszamy do przeczytania kolejnych tematów.