Proca Master Cutlery ze składaną podporą – Opinia

Proca Master opiniaProca – Master Cutlery 3704-008 ze składaną podporą jest kolejnym produktem o którym warto wspomnieć. Proca jest o dużej sile, dzięki zastosowaniu specjalnej gumy o bardzo dużej rozciągliwości i wytrzymałości.

Proca składa się z wspomnianego naciągu, skórzanego materiału służącego jako łyżka na pociski oraz stalowych ramion malowanych czarną farbą, uchwytu z tworzywa oraz podpórki z metalu z nałożoną nakładką gumową. Rączka procy jest wygodna w uchwycie a sama łyżka bardzo dobrym pomysłem i w pełni spełniająca swoje założenia.

Proca tego typu posiada jednak dość złe rozwiązania, dotyczą one podpórki. Trzeba wspomnieć że podpórka tego typu procy jest źle przemyślana. Nie daje ona wygodnego oparcia na przedramię a tylko opiera się o rękę od spodu.

Uchwyt procy jest powyżej podpórki dlatego nie daje to praktycznie żadnej stabilizacji podczas strzału – ewentualnie rękę można przełożyć przez widełki podpórki aby stabilizowała przedramię ale jest to niewygodna pozycja.

Proca wykonana jest z trwałych materiałów, można do niej dokupić zarówno naciąg jak i łyżki na pociski. Cała konstrukcja jest składana, tak aby można było ją łatwo przewozić. Siła procy jest dość dobra, zasięg do około 50 metrów. Celność procy jest dość dobra lecz o słabych rozwiązaniach technicznych.

Proca posiada liczne swoje odpowiedniki wykonane przez inne firmy. Jest to dość istotna informacja gdyż jej odpowiedniki są tańsze o około 60% o takich samych parametrach i jakości wykonania. Procy dlatego nie warto kupować w sklepach z militariami lecz w innych miejscach.

Proca – Master Cutlery 3704-008 jak wcześniej było napisane robi mizerne wrażenie dlatego polecamy kupienie czegoś większego, mimo że nie składanego to jednak posiadającego prawdziwą stabilizację na przedramię.

Większe proce są w cenie niewiele większej a znacznie lepiej wykonane i funkcjonalne. Także większe proce mają dalszy zasięg. Zapraszamy do pozostałych testów, opinii i artykułów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *