Przepis jak zrobić domowy budyń czekoladowy

Budyń czekoladowyDoskonały w smaku domowy budyń czekoladowy można zrobić samemu w bardzo prosty sposób. Wystarczą do tego tylko 4 składniki.

Budyń tego typu jest dużo lepszy niż nawet te najdroższe kupne oraz wychodzi dużo taniej a co więcej robi się go bardzo szybko.

Do przygotowania własnego czekoladowego budyniu potrzebujemy czterech składników:

Kakao – to one daje smak czekoladowy, im więcej go dodamy tym smak będzie bardziej intensywny.

Mąka ziemniaczana (skrobia ziemniaczana) – to ona go wiąże, dzięki niej otrzymuje swoją konsystencję.

Mleko – do rozrobienia musi być jakaś ciecz, może też być to woda, choć na mleku smakuje zdecydowanie dużo lepiej.

Cukier – może być to zwykły cukier rafinowany lub dowolny inny typ słodzika, syrop klonowy, cukier trzcinowy czy co tylko nam będzie bardziej pasować.

Skoro znamy składniki to teraz warto wspomnieć o proporcjach:

Do zrobienia sporej porcji puddingu czekoladowego z całego litra mleka wystarczy wykorzystać około 3 pełne łyżki kakao (im więcej tym mocniejszy smak), 4 do 5 łyżek pełnych mąki ziemniaczanej (skrobi), mogą być czubate oraz litr mleka (dowolny procent ale im więcej tym lepiej – na przykład 3,2%) i tyle cukru ile mamy w zwyczaju sypać. Ja dodaję 3 pełne łyżki.

Aby rozrobić go idealnie na tych składnikach, należy około szklanki mleka wlać do naczynia w którym rozrobimy składniki. Następnie wsypać tam wszystko wymienione wyżej i rozmieszać do płynnej konsystencji.

W międzyczasie na kuchence już powinno się gotować pozostałe mleko. Gdy mleko zaczyna wrzeć należy zmniejszyć grzanie i wlać do garnka z nim rozmieszaną konsystencje składników i stale mieszać to wszystko w garnku. Mieszamy do czasu zadowalającej dla nas konsystencji budyniu – im dłużej się gotuje i miesza tym staje się bardziej gęste.

Budyń domowej roboty czekoladowy jak widać robi się identycznie jak te kupne. Cenowo wychodzi on dużo taniej z racji na to, że kupuje się kilogram skrobi ziemniaczanej i kartonik kakao. Z nich można zrobić bardzo dużo porcji i bardzo wysokiej jakości w smaku – wychodzi to więc kilkakrotnie taniej niż dowolny kupny a jest zdecydowanie dużo smaczniejszy.

Istnieje wiele przepisów na budynie także z innymi składnikami. Nie polecam jednak rozszerzać tego składu o dodatkowe elementy, gdyż ten wydaje się najbardziej naturalny i intensywny w smaku.

Warto to pokreślić, że budyń w tym przepisie wychodzi dużo taniej, jest dużo smaczniejszy niż dowolny kupny i co więcej zajmuje jego przygotowanie tyle samo czasu a dodatkowo dokładnie wiemy co się w nim znajduje i możemy poziomować jego smaki.

Polecamy wszystkim wypróbowanie tego przepisu – to jest prawdziwa przepaść jakościowa między nawet najdroższymi ze sklepu – smak tego, jaki zrobicie sami jest nieporównywalnie lepszy i bardziej intensywny. Pozostaje życzyć smacznego i zapraszamy do kolejnych tematów w serwisie.

10 komentarzy

  1. Ilona pisze:

    Uwielbiam takie domowe rozwiązania. Mogę potwierdzić, że smakuje znacznie lepiej niż nawet najdroższy kupiony w sklepie z proszku. Super proste składniki tylko 4 i mamy genialny budyń domowy. Od lat przez to nie kupują niczego innego niż samych składników na niego, gotowce są bardzo niskiej jakości mimo wysokiej ceny.

  2. Sandra pisze:

    To jest po prostu przepyszne, nawet nie wiedziałam o tym, że można mieć tak intensywny smak. Super także, że składniki są bardzo proste i łatwe do wykonania. Podobają mi sie takie porady domowe.

  3. Rafal Sawicki pisze:

    Hej, a czy można użyć przykładowo mąki tortowej do czegoś takiego? Akurat mam teraz taką w domu i bym wypróbował jak to smakuje.

    1. totemat.pl pisze:

      Witaj Rafał, mąka ziemniaczana to jest skrobia – czyli składnik podstawowy budyniów. Mąka każda inna to jest mąka innego typu jaka absolutnie się nie nadaje na budyń. Z mąki tortowej nie wyjdzie nic dobrego chyba że ciasto na placek ale absolutnie nie na budyń zdatny do zjedzenia. To musi być skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) wtedy wyjdzie na pewno bardzo dobry.

      1. Rafal Sawicki pisze:

        Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Poszukam jak będę w sklepie mąki ziemniaczanej. W sumie na pewno wyjdzie on znacznie taniej bo mąki czy kakao kupuje się w dużych opakowaniach a saszetka taka mała kosztuje sporo. Dziękuję jeszcze raz i niebawem zabieram się za jego przygotowanie.

  4. Adelajda pisze:

    W smaku super, ale można dać 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki kakao. Wtedy jest bardzo intensywny. Dodaję 4 łyżki cukru na litr mleka lub jeszcze połowę cukru kokosowego. Wtedy w smaku jest czymś przepysznym. Doskonale sprawdza się taki przepis.

  5. Saprowska pisze:

    Powiem tak, to jest po prostu pycha. Genialny intensywny smak. Nawet samemu się nie wiedziało że tak łatwo można zrobić genialny pudding. Teraz to będzie częsty gość u mnie na śmietanie czy jako deser po obiedzie, kocham go.

  6. Opal pisze:

    Dokładnie to jest najlepszy z możliwych przepisów na pudding czekoladowy. Samemu się steruje intensywnością smaku oraz słodyczy. Dawniej też myślałem, że to trudniejsze a okazuje się bardzo proste. Mąka ziemniaczana czyli baza a następnie dobre mleko 3,2% oraz cukier i ja daję 5-6 łyżek kakao. Zawsze gotuję go na około jednym litrze mleka. Super gęsta gruba warstwa kożuszka to także jego duża zaleta. Polecam dodawanie cukru kokosowego – zmienia super smak na jeszcze lepszy.

  7. SzulcewiczB pisze:

    Budyń czekoladowy mniam, przecież to najlepszy ze smaków jaki może być. Co widać też po ilości sprzedawanych paczek w sklepach. Akurat pracuję w sklepie i wiem że tych idzie 7x więcej niż drugiego popularnego czyli waniliowego. Tak po przeliczeniu kosztów puddingu własnej roboty oraz z gotowych paczek firmowych czyli najtańszych to wychodzi, że własny jest sporo tańszy niż kupny tak o około połowę ceny.

    Główny koszt to kakao i mąka ziemniaczana oczywiście. W smaku ten co robi się samemu faktycznie jest znacznie bardziej intensywny.

  8. Bakowicz pisze:

    To najlepszy przepis na budyń czekoladowy! Robię już tylko jego, mega czekolada i super smak. Szukałem kiedyś jak zrobić domowy budyń czekoladowy, przeczytałem kilkanaście przepisów. Ten jednak jest najprostszy, a zarazem najsmaczniejszy. Jakość smaku zależy od kakao, i to jest najlepsze. Mleko zawsze używam 3,2 i 3 do 4 łyżek cukru na litr mleka. Kakao od 2 do 3 łyżek. Super artykuł i przepis, cieszę się że go znalazłem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *