Przepis jak zrobić domowy smalec
Smalec domowej roboty jest znacznie lepszy niż praktycznie dowolny jaki można kupić w sklepie. Przede wszystkim wychodzi on taniej a co więcej można go przyrządzić według własnych upodobań smakowych z wybranych dodatków.
Dodatkowo własna produkcja smalcu jest klarowna co do jego składu, w przypadku kupnych nie wiadomo czy nie ma jakiś dodatkowych mało ciekawych domieszek.
Na około jeden litr gotowego domowego smalcu będą potrzebne takie składniki jak około 70 dag słoniny, 35 dag wędzonego boczku, 4 średnie cebule oraz 3 małe jabłka, 1 łyżeczka suszonego majeranku, czarny pieprz oraz sól. Jednakże warto pamiętać że skład smalcu jaki robimy w domu może być dowolny i bez problemu modyfikowany do własnych upodobań. Można z powodzeniem dodać inne i więcej ziół, jabłko zamienić na przykład na skórkę pomarańczową czy zupełnie inne dodatki smakowe.
Na początku należy dobrze pokroić słoninę na drobną kostkę – wędzony boczek także powinien być pokrojony na równą drobną kostkę. Do garnka wrzucamy słoninę i wytapiamy aż pozostaną skwarki o brawie złocistej. Często należy mieszać. Kolejny krok to dodanie boczku i ponownie na ogniu czekamy aż wszystko się zarumieni.
Całość należy często mieszać. Drobno posiekaną cebulę i tak samo jabłko dodajemy do gotującego się wywaru – czekamy aż całość także się zarumieni. Następnie dodajemy zioła. Na koniec należy przelać to do naczynia i odstawić do zastygnięcia najlepiej do chłodnego miejsca.
Przedstawiamy kilka sposobów o tym jak wykonać domowy prawdziwy smalec. Jest to prosty przepis a zarazem bardzo przydatny w każdej kuchni. Po co nabywać smalec jak można zrobić go samemu do bardzo wielu zastosowań kulinarnych. A co własne wiadomo że zawsze jest lepsze. Także warto wspomnieć o tym że wychodzi on stosunkowo tanio względem takiego z dodatkami z półek sklepowych.
Wykonanie przepisu jest bardzo szybkie i na pewno każdy sobie z tym poradzi bez żadnych wpadek. Domowy smalec można także samemu wzbogacać o inne nie wspomniane dodatki. Po wytopieniu także można go bardzo długo przechowywać na przykład w słoikach – jest to jedno z niewielu potraw jakie ma tak długi okres przydatności do użycia o ile jest szczelnie przechowywane. Zapraszamy do innych smacznych przepisów oraz kolejnych tematów w serwisie.
Własne jest zawsze najlepsze. Choć smalczyk akurat już sama nie robię i tak samo nie kupuję. Powód jest prosty, przestała jeść mięso i wszystko co jest z nim związane w bezpośredni sposób. Nie ma co męczyć zwierząt, lepiej spożywać inne produkty.