Przepis jak zrobić puree z ziemniaków
Przygotowanie bardzo dobrego puree ziemniaczanego jest łatwe do wykonania.
Aby wykonać takie danie potrzeba tylko kilku bardzo prostych składników. Pire ziemniaczane ma to do siebie, że jest szybkie i proste w wykonaniu oraz zawsze oryginalnie smakuje. Także do tego typu dania można stosować wiele różnych urozmaiceń i dodatków.
Podstawowe składniki do wykonania tego dania to oczywiście około 1 kilograma ziemniaków, sól, szklanka mleka i 15 gram dobrego masła. Można dodawać także i inne składniki, w zależności od własnych upodobań i smaków.
Przygotowanie puree ziemniaczanego rozpoczyna się od obraniu ziemniaków a następnie ich gotowaniu w solonej wodzie do tego czasu aż będą miękkie (można też gotować je na parze, aby były zdrowsze i bardziej wartościowe).
Ugotowane kartofle należy odcedzić i dobrze odparować. Kolejnym rokiem jest ubijanie ziemniaków – ważne, aby to robić na świeżo ugotowanych kartoflach.
Do ubitych ziemniaków dodać mleko i masło (ewentualnie szczyptę soli) i ponownie wszystko ubijać do czasu powstanie jednolitej konsystencji. Całość można doprawiać pieprzem, bazylią, pietruszką, koperkiem – wybrać co się wioli do smaku.
Tak prosto wykonane Pure ziemniaczane zawsze będzie smaczne i co więcej szybko wykonane. Zapraszamy do kolejnych tematów.