Przepis jak zrobić Sajgonki

Sajgonki domoweSajgonki to bardzo popularne danie w kuchni wschodniej a szczególnie Chińskiej. Danie te ma postać trochę podobną do naleśników zawijanych z farszem w jakim znajduje się mięso oraz warzywa. Wykorzystuje się w nich często papier ryżowy.

Sajgonki mają całą masę różnych przepisów i tradycji podawania w zależności od upodobań lub regionu ich występowania.

Do zrobienia sajgonek samemu będziemy potrzebowali takich składników jak: mielone mięso, arkusze papieru ryżowego, liście kapusty pekińskiej, makaron ryżowy, sos sojowy, suszone grzyby, cebula oraz oczywiście także marchewka, jajko, trochę ostrej papryki oraz pieprz i olej do smażenia.

Także może przydać się pietruszka, seler, pora lub inne ulubione dodatki smakowe. Należy mieć na uwadze to, że składniki dobiera się samemu pod względem ilości jak i ich skomponowania. Sajgonki mogą być równie dobrze w wersji całkowicie wegetariańskiej.

Warto wspomnieć że sajgonki można spożywać zarówno na gorąco jak i gdy są zimne. Idealnym dodatkiem do nich są różne rodzaju sosy. Farsz do wykonania sajgonek należy podgotować lub podsmażyć w zależności od tego co wybrało się do ich wypełnienia. Następnie dobrze go wymieszać i przygotować do wypełniania nim papieru ryżowego.

Papier ryżowy po przegotowaniu kładzie się przykładowo na stolnicy a na nim umieszcza farsz. Następnie zawija się papier ryżowy z farszem tak aby stworzył on swoistego rodzaju paluszek w kształcie zwiniętego naleśnika. To nic trudnego.

Pamiętajmy o dobrym zamknięciu całości aby farsz nie wypadał podczas smażenia czy pieczenia. W zasadzie pod obróbce termicznej całość będzie już gotowa do spożycia.

W tym temacie staramy się pokazać naszym daniem najciekawsze pomysły jak zrobić pyszne sajgonki w sposób dość prosty i szybki. Warto pamiętać że sajgonki także można zrobić według własnych upodobań i miksować przepisy oraz eksperymentować z różnymi smakami.

Nie trzeba sztywno brać przepisów podczas ich wykonywania bo jak wiadomo każdy ma własny smak i gust co do doboru składników. Zapraszamy do kolejnych tematów w serwisie.

3 komentarze

  1. Ola Kajster pisze:

    Jedno z moich ulubionych dań, bardzo fajnie jak się je zrobić lekko przypieczone. Wiele osób też je zapieka w sosach na przykład pomidorowych czy paprykowych. Polecam wszystkim bo to naprawdę jest smaczne. W formie obiadowej się sprawdza choć nie jest to oczywiście najlżejsze pożywienie.

  2. Łyszyński pisze:

    Kiedyś bardzo lubiłem, od czasu jak za często się je robiło trochę mi spadło zainteresowanie tym daniem. Bardzo dobre przepisy są tutaj podane, na tyle na ile mi wychodziło mogę powiedzieć że na pewno będą smaczne na bazie tego. Fajnie sobie to przygotowywać jako drugie danie, nie jest najlżejsze więc tez nie ma co tego robić za wiele ale jako dodatek sprawdza się genialnie.

  3. Urszula pisze:

    Jadłam wieki temu sajgonki. Nawet nigdy samemu ich nie robiłam, zawsze były to kupne w jakiś fajnych knajpkach. Może wypróbuję taki przepis na sajgonki domowe. Muszę przyznać, że aż poczułam ich smak, jak zobaczyłam te zdjęcia. To naprawdę fajne jedzonko i ma swój niezapomniany klimat. Przepisy jak najbardziej zacne i warte z wyglądu wypróbowania. Zdjęcia tych sajgonek z przepisów wyglądają przepysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *