Przepis jak zrobić sernik na zimno

Przepis sernikSernik na zimno to specjalny rodzaj deseru jaki ociera się co prawda o ciasta ale mimo wszystko należy do deserowanych. Wykonuje się go bez pieczenia i bez typowego rozrabiania ciasta czy mąki. Jedyne rzeczy jakie mogą być pieczone w tym daniu to podkład lub dodatki ciasteczkowe bądź przekładki poszczególnych warstw.

Jak zrobić sernik na zimno, aby był przepyszny. Na początku trzeba się trzymać już sprawdzonego przepisu. Warto wspomnieć że tego typu deser doskonale prezentuje się ze wszystkimi owocami miękkimi takimi jak truskawki, maliny, poziomki czy drylowane wiśnie itp.

Także popularnymi dodatkami do niego są mandarynki oraz galaretki czy kiśle praz przede wszystkim banany, ananasy czy kiwi.

Sernik na zimno jest bardzo prosty w wykonaniu i składa się tylko z kilku składników. Na pewno każda osoba sobie z łatwością poradzi w jego wykonaniu. Co więcej bardzo trudno jest go zepsuć, niemal zawsze się on udaje w sposób idealny. Wystarczy tylko dobrze połączyć w nim wszystkie przepisowe składniki.

Trzeba także wspomnieć o jednej zasadniczej kwestii, taki sernik zrobiony samemu jest zdecydowanie smaczniejszy oraz zdrowszy niż te kupowane do zrobienia z proszku. Kupne serniki do zrobienia z proszków nie mają w zasadzie nic wspólnego z prawdziwym smakiem sernika a tym bardziej z jago wartościowym składem. Najlepiej jest samemu zrobić coś takiego od podstaw.

Sernik jest to także jedno z ulubionych dań wielu dzieci jak i osób dorosłych. Dzięki temu że go się nie piecze ma on niepowtarzalny smak i jest genialną propozycją na okresy ciepłe lata – gdyż zawsze będzie on chłodny o ile prawidłowo trzymamy go w lodówce. Wykonanie jest proste ale można je oczywiście dowolnie urozmaicać do własnych upodobań.

Sernik przygotowany w sposób na zimno to proste ciasto i bardzo smaczne – bo bardzo mało osób chyba powie szczerze że go nie lubi. Do wykonania potrzebna będzie spora ilość masy serowej, śmietana kremówka, sporo cukru pudru oraz może się przydać żelatyna – mimo że można ja zastąpić także skrobią.

Pozostałe dodatki takie jak biszkopty czy owoce to już dowolny wybór. Zapraszamy do zobaczenia przedstawionych przez nas przepisów. Staraliśmy się wybrać najciekawsze naszym zdaniem. Zapraszamy też do kolejnych tematów w serwisie.

2 komentarze

  1. Urszulka

    Jedno z moich ulubionych, jeszcze oczywiście w topie jest piernik i biszkopt. Tak samo babka oraz murzynek. U mnie jak się zrobi takie ciastko to zawsze trafia do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc. nie wiem jak kto jest ale na następny dzień od zrobienia smakuje znacznie lepiej. Czas wykonania to chwila a deser jest genialny, chyba każdy go lubi.

  2. Joanna Zawodzka

    Dzisiaj robiłam super sernik wyszedł. Bazowałam na połączeniu przepisów z tych dodanych materiałów. Fajne i proste w wykonaniu i co najważniejsze też szybkie bez zbędnych dodatków. W smaku super, konsystencja także. Przepis sobie zapisałam bo to zawsze lepiej mieć pod ręką. Przydał by mi się jeszcze jakiś sprawdzony na piernika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.