W czym gotować mleko – jaki garnek wybrać

Gotowanie mlekaPosiadanie odpowiedniego garnka do gotowania mleka jest podstawą każdej kuchni. Samo wybranie dobrego garnka nie jest trudną rzeczą, należy tylko wiedzieć  z czego ma być on zbudowany.

Otóż trzeba wspomnieć, że mleko gotuje się w tym samym garnku co budyń, galaretkę czy kakao. Garnek ten nie powinien mieć poszycia ułatwiającego przywieranie, więc emaliowany będzie złym wyborem.

W czym gotować mleko – oczywiście chodzi tutaj przede wszystkim o garnki wykonane ze stali. Stal jest bardzo dobrym budulcem na wszelkie naczynia kuchenne. Nie wchodzi w reakcję z tym co się w nich gotuje oraz jest bardzo odporna na ścieranie. Ma także doskonałe przewodnictwo cieplne. Należy uważać na garnki aluminiowe! – potrafią reagować z kwasowością mleka, tym samym przenika aluminium do gotowanego mleka. Korzystanie z garnków aluminiowych z dowolnym wkładem kwaśnym, może być bardzo szkodliwe.

W aluminiowych garnkach co prawda następuje szybsze przewodzenie ciepła na zawartość garnka, niż w przypadku stalowych i emaliowanych.  Gotowanie w garnku aluminiowym jest niestety bardzo niebezpieczne. Aluminium wchodzące w reakcje z odczynem kwasowym – zostaje uwolnione do zawartości garnka. Następnie spożycie czegoś takiego może się odkładać w organizmie i prowadzić do licznych schorzeń.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem do gotowania mleka zawsze jest garnek ze stali szlachetnej. Garnki ze stali szlachetnej zawsze są używane w gastronomi. Ogromną ich zaletą jest ich trwałość, wytrzymałość oraz brak reakcyjności na zawartość.

Garnki do gotowania mleka powinny być dość wysokie  – mleko podczas gotowania unosi się do góry i łatwo może wykipieć. Garnki te powinny mieć oczywiście uchwyty, do łatwiejszego przetrzymywania podczas gotowania. Dotyczy to oczywiście dużego ułatwienia mieszania przy gotowaniu, przykładowo budyniu. Lub do rozlewania ciepłego mleka.

Do gotowania mleka także można używać garnków codziennych – nie muszą one być specjalnie dedykowane do gotowania w nich mleka. Sprawdzają się równie dobrze. Te przeznaczone do gotowania mleka dobrze gdy posiadają w sobie gwizdek – dzięki temu słyszymy o gotowaniu się, zanim zawartość wykipi.

Mycie garnków po gotowaniu mleka polega na zamoczeniu ich w ciepłej wodzie, a następnie delikatnym wycieraniu gąbką z płynem do naczyń. W przypadku przypalenizny można użyć druciaka. Stal szlachetna jest twarda i odporna na szorowanie.

Ceny dobrych garnków do gotowania w nich mleka są różne. Najbardziej opłaca się kupić taki produkt w sklepach internetowych, mają tam większy wybór niż w sklepach stacjonarnych. Ceny także często są niższe w Internecie, niż w lokalnych sklepach. Zapraszamy do przeczytania kolejnych tematów.

Jeden komentarz

  1. Kamila K pisze:

    Miałam garnek do gotowania mleka i był dobry. Piszczał jak było już gotowe gwizdkiem. Natomiast z czasem jak tamten się uszkodził zaczęłam używać normalnego garnka. W normalnym równie dobrze się gotuje, tylko trzeba być przy garnkach, aby nic ie wykipiało. To jedyna wada, że nie daje znać o gotowaniu. Natomiast zaletą jest to, że nie ma się wielu garnków do różnych czynności a tym samym oszczędza się miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *