Zupa fasolowa Winiary – Opinia
Zupa fasolowa z saszetki Winiary to produkt firmy Nestle. Paczka mieści w sobie 65 g produktu jaki można rozrobić w 750 ml wody.
Przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy wsypać zawartość do zimnej wody i postawić na ogniu, mieszać do czasu zagotowania czyli około 8 minut. Paczka zawiera 3 sugerowane porcje zupy po 250 ml każda.
Zupa w smaku oraz aromacie jest bardzo dobra, jednakże w składzie posiada element kontrowersyjny. Cenowo wychodzi ona w miarę dostępnie.
Skład zupy fasolowej Winiary: mąka fasolowa 59,2 %, mąka ryżowa, sól, skrobia, utwardzony tłuszcz roślinny (składnik kontrowersyjny czyli zatykacz żył), suszone warzywa (cebula, czosnek i marchew), maltodekstryna, suszone ekstrakty drożdżowe, aromaty z glutenem, wędzony tłuszcz wieprzowy 2%, zioła, przyprawy – nie określone jakie. Nie podoba nam się tłuszcz utwardzony – to składnik jaki nie ma prawa występować w zdrowych produktach.
Wartość odżywcza w jednej porcji czyli 250 ml: energia 73 kcal, białko 2,8 g, węglowodany 11g w tym cukry 0,3 g, tłuszcz 1,5 g w tym kwasy nasycone 0,8 g, błonnik 1,8 g, sód 0,78 g. Według GDA jest spora zawartość soli – sodu.
Naszym zdaniem zupa fasolowa marki Winiary od Nestle to produkt warty uwagi i wypróbowania samemu. Jednakże by była znacznie lepsza jak by producent wycofał tłuszcze utwardzone ze składu. Wtedy by był to produkt naprawdę godny uwagi i nabywania w potrzebach szybkiego zrobienia czegoś do jedzenia.
Obecnie przez fakt posiadania tłuszczy utwardzonych jest go ciężko polecać – bez względu na ilość jaką go posiada. Zapraszamy do kolejnych tematów.